eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újra extrém helyekre indulnak magyarok

Újra extrém helyekre indulnak magyarok

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsok oxigénpalack nélküli megmászására készülnek magyar hegymászók: Klein Dávid a 8027 méteren fekvő Sisapangma, míg Varga Csaba a Kancsendzönga 8586 méteres meghódítására indul tavasszal a Kalifa Himalája Expedíció 2018 részeként.

A magyar hegymászás csaknem három évtizeddel ezelőtt arra vállalkozott, hogy teljesíti az úgynevezett Himalája Koronája programot, azaz jusson fel magyar állampolgárságú hegymászó a Föld minden 8000 méter feletti hegycsúcsára - hangsúlyozta Bíró Dávid, a Kalifa Himalája Expedíció 2018 kommunikációs menedzsere a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette, a tizennégy hegycsúcsból már csak a Sisapangma 8027 méteres, a K2 8611 méteres és a Mount Everest 8850 méteres csúcsának oxigénpalack nélküli elérése hiányzik.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó az idei expedíció során a Kancsendzönga hegycsúcsot hódítja meg Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére, akik öt éve tűntek el tragikus körülmények között a hegycsúcs megmászása utáni ereszkedés közben.

Újra extrém helyekre indulnak magyarok

Varga Csaba elmondta, hogy a hegycsúcs meghódításának két célja van: az egyik, hogy megemlékezzen a két kiváló magyar hegymászóról, akiknek emlékére és tiszteletére emléktáblát helyeznek el az alaptáborban. "Másik cél, hogy megmásszam a hegyet és egészségesen térjek vissza" - mondta. A hegymászó áprilisban indul és május közepén, vagy végén tér vissza. Varga Csaba az első 8000 méter feletti hegycsúcsot, a Kína és Pakisztán határán fekvő Gasherbrum II-t (K4) 2013-ban mászta meg.

Klein Dávid az előzetes tervektől eltérően Suhajda Szilárd hegymászótársa nélkül indul a Kalifa Himalája Sisapangma Expedícióra. Suhajda Szilárd elmondta, hogy az expedíció háttércsapatának részeként Magyarországról támogatja Klein Dávidot.

Klein Dávid kiemelte, hogy a Himalájában fekvő Sisapangma főcsúcsra eddig egyetlen magyar állampolgárságú hegymászó sem jutott fel, csak az előcsúcsot sikerült meghódítani. Felhívta figyelmet arra, hogy a hegy normál útvonala technikailag csak közepesen nehéz, a mászást mégis nehézzé és kockázatossá teszi az előcsúcsról (Central Summit) a főcsúcsra átvezető hógerinc. A hegymászó ezért nem a normál útvonalat, hanem az úgynevezett Inaki útvonalat is lehetséges útiránynak tartja - ezt a helyszínen dönti majd el az időjárási viszonyokat figyelembe véve.

Klein Dávid a tervek szerint március végén repül Nepálba és nagyjából két hónapos mászás után indul neki a csúcstámadásnak. "A Sisapangmán várhatóan kevés akklimatizációs körre lesz szükségem, de ezt most még nem lehet előre megmondani, de elképzelhető, hogy az előkészítő munkát megúszom akár egy-két akklimatizációs körrel, és utána rögtön a csúcstámadásra kerülhet sor" - magyarázta.

Elmondta azt is, hogy miután kiderült, Suhajda Szilárd nélkül kell megmásznia a hegyet, társakat keresett maga mellé. Egy ötfős nemzetközi csapat jött össze, akik közül három hegymászóval együtt már állt az Annapurna csúcsán.

A sajtótájékoztatón Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a hegymászóknak átadta a szövetség zászlaját, hogy felvigyék magukkal a hegycsúcsra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×