eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Két arany került a német vámosokhoz Dél-Koreában

Öt olimpiaii bajnoka van már a pjongcsangi téli olimpiának. Az európai nemzetek kiemelkedően szerepeltek Ázsiában, az eddig megszerezhető aranyérmek nyolcvan százalékát zsebelték be. Még elsöprőbb a fölény az érmeket tekintve: tizenötből tizennégy került a mi kontinensünkre.

A németek már két aranynál tartanak, az egyiket nő, a másikat férfi szerezte.

A 24 éves korára már hétszeres világbajnok, mindössze 162 centi magas, 52 kilós Laura Dahlmeier győzött a sílövők női 7,5 kilométeres sprintviadalán. Aligha mondató az elsősége nagy meglepetésnek, tekintve, hogy a tavalyi világbajnokságon egymaga öt aranyérmet szerzett.

Az elmúlt négy évben érett be, 2014-ben, Szocsiban még csupán tizenharmadik volt a legjobb egyéni helyezése.

A német téli sportok egyik központjában, a bajorországi Garmisch-Partenkirchenben született és nőtt fel, a szülei sikeres mountainbike-versenyzők voltak. Hétéves korában kóstolt bele először a sílövészetbe, két éven át még az alpesi számokkal is foglalkozott, aztán a biatlon mellett kötött ki. Legnagyobb szenvedélye a hegymászás, tavaly a perui Cordillerákban a hatezer méter körüli csúcsokra, az Alpamayóra és a Tocllarajura is feljutott.

Ugyancsak olimpiai elsőséget szerzett Németországnak a 23 éves Andreas Wellinger, a férfi síugrók normálsáncon rendezett versenyében.

Ő lett a nap második bajor aranyérmese is egyben.

Az osztrák-német határ közelében, Ruhpoldingban született, ami egyébként télisport-, s azon belül is sílövőközpont. Szocsiban a csapattal már olimpiai bajnok lett, most egyéniben is nyert. Ahogyan Laura Dahlmeier, ő is a Zoll-Ski-Team, a vámosok síegyesületének a tagja, magyarul főállása szerint vámos. Az édesapja világkupa-futamokon is szerepelt mint alpesi síző, az édesanyja síugró bíró.

A hollandok taroltak az egyik gyorskorcsolya-számban. A női 3000 méteren Carlijn Achtereekte nyert a címvédő Ireen Wüst és Antoinette de Jong előtt.

Achtereekte élete legnagyobb sikerét érte el, Wüst ellenben már a kilencedik olimpiai érménél tart. Hihetetlen karrier áll mögötte, 19 évesen, Torinóban szerezte az első érmét, azóta minden olimpián szerzett érmet. A mostani ezüsttel megelőzte az úszó Inge de Bruijnt, s minden idők legsikeresebb holland olimpikonjává lépett elő, a mérlege 4 rany, 4 ezüst, 1 bronz. Tavaly egybekelt partnerével, Letitita de Jonggal, aki csak névrokona a szombati verseny bronzérmesének, Antoinette de Jongnak. A hollandok négy éve

Szocsiban a megszerezhető 36 éremből 23-at elvittek, a férfiak öt egyéni számából kettőben, a nőknél egyben volt „tiszta holland dobogó”.

A phjongcshangi olimpia első aranyérmét a svéd Charlotte Kalla nyerte meg a női sífutók 15 kilométeres versenyében. Az ország legészakibb részéből származó 30 éves versenyző a harmadik olimpiáján a harmadik aranyérmét gyűjtötte be.

A mögötte másodikként célba érő 37 éves Marit Björgen az ezüstérmével minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja lett: ez volt a norvég sífutó tizenegyedik érme ötkarikás játékokról (6 arany, 4 ezüst, 1 bronz), ezzel megelőzte az örökranglistán egyaránt 10-10 medállal álló orosz Rajsza Szmetanyinát és az olasz Stefania Belmondót. Björgen tizenhat éve, Salt Lake Cityben nyerte az első érmét.

Egyetlen arany nem lett szombaton Európáé, azt a hazaiak nyerték rövid pályás gyorskorcsolyázásban. A férfiak 1500 méteres távján – amelyen Liu Shaolin Sándor a nagyon előkelő ötödik helyezést elérve két olimpiai pontot gyűjtött – a dél-koreai Lim Hjo Dzsun győzött. Semmiképpen sem meglepetésre.

2006 óta ez a szám (egyetlen kivétellel) a dél-koreaiaké az olimpiákon. 2006-ban An Hjun Szu nyert, aki 2011 óta orosz színekben indul, s aki az egyik leghangosabb tiltakozó volt amiatt, hogy nem engedi idén a NOB indulni. 2010-ben Ri Dzsang Szu győzött. Szocsiban a kanadai Hemelin mindenkit megelőzött, pedig a dél-koreaiaké volt a világrekord, az olimpiai rekord, s dél-koreai volt a címvédő.

Most aztán Lim Hjo Dzsun visszavette a koronát országának. Megnyerte a selejtezőfutamát, megnyerte az elődöntőjét, s nem talált legyőzőre a döntőben sem. Favoritként indult, s megnyerte az olimpiát.

Eleinte úszónak indult, de a középfül-problémái miatt sportágat váltott. Szerencséjére, ki tudja, a vízben meddig jutott volna. A jégen olimpiai bajnok lett. A holland Sjinkie Knegt lett a második, míg az orosz Szemjon Jelisztratov végzett a harmadik helyen. Utóbbi szerezte az orosz sportolók csapatának első érmét Phjongcshangban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×