eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Meghökkentő információk Roger Federerről

Meghökkentő információk Roger Federerről

Roger Federer megvédte címét és 20. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében. Minden idők legeredményesebb férfi teniszezőjéről szóló összeállításunkban 20 róla szóló érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Roger Federernek papírja van arról, hogy alkalmatlan a svájci katonai szolgálatra. Az okiratot 2003-ban hátproblémái miatt állították ki a baseli orvosok.

2. Federernek és feleségének Mirkának 4 gyereke van. Az iker lányok Charlene Riva és Myla Rose idén lesznek 9 évesek. 2013 karácsonyán született fiú ikrei a Leo és a Lenny nevet kapták.

3. A tenisz GS-király remekül játszik fuvolán és zongorázni is tud.

4. Roger Federer a svájci Rolex óragyár hivatalos reklámarca és a márka nagy gyűjtője is. A legkedvesebb darabja az 1981-ben készült Rolex Daytona 6263-asa, amelyet 30. születésnapjára kapott.

5. Sokáig gyerekkori példaképe, a svéd Stefan Edberg volt az edzője Federernek. 2015 decemberében váltak szét útjaik, azóta a horvát Ivan Ljubicic vezeti az edzéseit. 13 hónap alatt 3 Grand Slamet köszönhet, az elsősorban a fonákjátéka tökéletesítését elvégző horvát mesternek. Egyébként 2003 óta Stefan Edberg volt az egyetlen edzője Roger Federernek, akivel nem nyert Grand Slamet.

Meghökkentő információk Roger Federerről

6. Fiatalkorában nagyon indulatos volt a teniszpályán, mindenhez és mindenkihez vagdosta az ütőjét, saját bevallása szerint gyerekkorában többször kizavarták viselkedése miatt az edzésekről. Pszichológus is foglalkozott vele.

7. Ő az első teniszező a világon, aki az első 7 Grand Slam döntőjét meg is nyerte.

8. A nyolcas a szerencseszáma, talán azért, mert 8. hó nyolcadikán született.

9. 66 meccset nyert sorozatban füves pályán. Ezt a sorozatát megközelíteni se tudják, jellemző, hogy a listán második Björn Borgnak 41-es győzelmi sorozata van.

10. A Federer-család otthona a Zürichi-tó partján fekvő Wollerau mellett van. A 3 emeletes villa építési költsége 8 millió dollár volt.

11. Roger Federer vasárnapi győzelmével 2,32 millió fontot keresett. Ezzel pályafutása alatt már csaknem 81 millió fontot nyert teniszversenyeken.

12. Roger Federer az első férfi teniszező, aki négy egymást követő évben megnyerte mind Wimbledont, mind a US Opent.

13. Tavaly megszerzett nyolcadik wimbledoni győzelmével ő lett a bajnokság történetében az első teniszező, aki nyolc alkalommal nyert a füvespályás tornán.

14. Soha senki az Ausztrál Open történetében nem nyert két egymást követő évben úgy férfi egyest, hogy az utolsó, győztes ütését challenge-dzsel (sasszem technikával) kelljen jóváhagyni.

Meghökkentő információk Roger Federerről

15. Roger Federer a negyedik olyan játékos, aki legalább 20 Grand Slamet tudott nyerni. Rajta kívül ez a nőknél Margaret Courtnak (24), az Open-érában pedig csak Serena Williamsnek (23) és Steffi Grafnak (22) jött össze.

16. Roger Federer az egyetlen olyan játékos, aki 35 éves kora után 3 egyéni GS trófeát is meg tudott szerezni. Az Open éra 1968-as bevezetése óta a Grand Slam versenyek 10 százaléka az ő sikerével végződött.

17. A 2003 óta működő Roger Federer Alapítvány éhező gyerekeknek segít a világ sok helyén. Weboldalán naptárakat, sapkákat, pólókat, cipőket lehet rendelni, ezek bevétele az alapítványához kerül.

18. Édesanyja Lynette Federer Dél-Afrikában született. A mama ideje nagy részét egy dél-afrikai hátrányos helyzetű gyerekeket támogató alapítványnak szenteli.

19. Arra a kérdésre, hogy meddig folytatja még a teniszt, Roger Federer tavaly nyáron azt mondta: „Mirka nélkül nem tudnám ezt csinálni. Ha azt mondja, hogy nem akar többet utazni, akkor azt fogom felelni, hogy rendben, befejezem a karrieremet. Ez ilyen egyszerű. Sok mindennek ő a kulcsa."

20. Roger Federer az első élő svájci, akit bélyegen örökítettek meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×