eur:
394.88
usd:
371.88
bux:
66400.29
2024. április 16. kedd Csongor
Egerszegi Krisztina emlékezik, Benedek Tibor a konyhában volt kénytelen aludni

Egerszegi Krisztina emlékezik, Benedek Tibor a konyhában volt kénytelen aludni

Barcelonában 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek sportolóink, így ez volt minden idők második legsikeresebb olimpiája magyar szempontjából. Az 1992-ben három győzelmet bezsebelt Egerszegi Krisztina nem érzi úgy, hogy a triplázás bármit is megváltoztatott volna. A pólós Benedek Tibor nem kapott szobát, így másodmagával a konyhában aludt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának közös rendezvényén a barcelonai játékok magyar hőseit ünnepelték csütörtök este.

A 25 éve rendezett játékok legeredményesebb magyar olimpikonja a három aranyig jutott Egerszegi Krisztina azóta is kerüli a reflektorfényt, ritkán hallunk felőle. "Szerencsére" - válaszolta mosolyogva a DIGI Sport híradójának az ötszörös olimpiai bajnok úszófenomén.

A most 43 éves Egerszegi Krisztina azóta is példakép. "Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy így van, de azért nem gondolom azt, hogy én hivatkozási alap lennék" - mondta rendkívül szerényen a világklasszis.

"Igazából nem volt sorsfordító. Azt tudom, hogy a sajtó részéről nagy elvárás volt - ahány szám, annyi aranyérem. Ezt próbáltam kiküszöbölni. De nem gondolom azt, hogy bármiben is változtatott volna, hogy Barcelonában három aranyérmet nyertem. Akkor még nem volt bennem, hogy abba szeretném hagyni, akkor még bennem volt, hogy szeretném folytatni. Ugyanúgy ment tovább minden, ahogy előtte" – tette hozzá Egerszegi.

A később három olimpiai aranyig jutó Benedek Tibor annak ellenére élvezte az olimpiát, hogy nem volt helye a szobában. "Nem jutott nekünk szoba, Varga Zsolttal a konyhában rendezkedtünk be, és imádtuk, nagyon jó volt az egész barcelonai élmény. Az eredmény nem lett nagyon jó, mert hatodikak lettünk, de az olimpiai hangulat felejthetetlen, például a játékszoba - ott ültünk végig, amikor nem volt meccsünk."

Kovács Antal a magyar dzsúdósport első, és eddig egyetlen olimpiai aranyérmét szerezte meg. "Nekem az az egész olimpia egy álom volt, valószínűleg azért is tudtam akkorát előre lépni magamhoz képest, mert attól a pillanattól kezdve, hogy leszálltunk a gépről, és együtt a magyar csapattal bementünk az olimpiai faluba, én mintha szárnyakat kaptam volna. Láttam az előbb Egerszegi Krisztit, hogy megérkezett - az, hogy ott őket élőben láttuk, nekünk hatalmas élmény volt."

"Nekem is a legelső olimpiám volt. Megválasztottak 89-ben, jött a rendszerváltás, és utána ott álltam, hogy na, én vagyok a mozgalom vezetője. Felelősséggel kellett a csapatot kiállítani, gyűjtöttük az akkreditálásokat, végül megálltunk 217-nél, igazi nagy csapatnak számítottunk" - emlékezett vissza Schmitt Pál korábbi MOB-elnök.

Kőbán Rita a kajaknégyessel nyert aranyérmet, később, Atlantában K1-ben is a csúcsra jutott - ő is a sportág nagy példaképe. "Nem lehet megszokni, de azért meg kell szokni és el kell fogadni. Nagyon igyekszem, hogy hiteles legyen a dolog."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×