eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A nőknek jutott a neheze

Az új kontinentális vízilabda-sorozaton, az Európa Kupában a magyar női válogatott az olaszokkal, a görögökkel, a németekkel és a törökökkel, míg a férficsapat a spanyolokkal, a franciákkal, a románokkal és a grúzokkal került egy csoportba a hazai szövetség honlapjának szombati beszámolója szerint.

A nők 10 válogatottat mozgósító mezőnyéből körmérkőzéses torna után a legjobb három-három jut tovább. A hatos döntőben a csoportmásodikok és -harmadikok játszanak keresztbe a négy közé jutásért, majd az elődöntőben csatlakoznak a csoportgyőztesek. A tornák időpontja február 1-4., a hatos döntőé pedig március 23-25.

A férfiaknál a 14 együttest három csoportba sorolták. A kiírás értelmében körmérkőzéses torna után nyolcas döntőt rendeznek. Ide az ötös csoportokból három-három, a négyes csoportból két együttes kerül be. A tornákat február 15-18. között rendezik meg, a nyolcas döntő időpontja március 23-25. Az A jelű ötös - a Volvo Kupa keretében - Magyarországon csatázik majd.

A csoportbeosztások:

nők:

A csoport: Hollandia, Spanyolország, Oroszország, Franciaország, Horvátország

B csoport: MAGYARORSZÁG, Olaszország, Görögország, Németország, Törökország

férfiak:

A csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Franciaország, Románia, Grúzia

B csoport: Szerbia, Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország

C csoport: Montenegró, Olaszország, Oroszország, Németország

Az Európa Kupa első három helyezettjét jutalmazzák, a díjazás mindkét nemnél azonos:

1. helyezett: 20 ezer euró

2. helyezett: 15 ezer euró

3. helyezett: 5 ezer euró

Az európai szövetség (LEN) írta ki az új sorozatot Európa Kupa néven. Az eredeti tervek három hétvégéről szóltak, ám ezt felülírták bizonyos nemzetközi szabályok, amelyekhez ragaszkodik a nemzetközi szövetség (FINA). Lényegében arról van szó, hogy tagszervezetnek - a LEN-nek - fél évet ki kell várnia a sorozattal annak kiírásától számítva, azaz novemberben még nem rendezhetnek az Európa Kupában meccseket.

"A LEN törekvése a vízilabda fejlesztése és a legjobb versenyek kialakítása. Ez egyedülálló lehetőséget kínál a szövetségek számára, hogy élő televíziós közvetítésen keresztül népszerűsítsék a vízilabdát. A LEN megosztja a bevételeket a résztvevő szövetségekkel, és utazási támogatást ad a csapatoknak" - idézte a waterpolo.hu Paolo Barelli LEN-elnököt.

A magyar válogatottak szövetségi kapitányai, Bíró Attila és Märcz Tamás is támogatta az indulást, így a Magyar Vízilabda Szövetség mindkét csapatot nevezte a sorozatba, amelynek sorsolását a LEN Büro szombati ülése után tartották meg az olaszországi Ostiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×