eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ez a nagybevásárlások nyara volt - íme a lista

Ez a nagybevásárlások nyara volt - íme a lista

A spanyol ligát kivéve tegnap éjfélkor lezárult a legnagyobb európai bajnokságokban a nyári átigazolási időszak. Az első összesítések szerint a Premier League-ben, például 1,43 milliárd fontot költöttek a csapatok, pedig néhány nagy figyelemmel követett tranzakció nem is realizálódott.

Nem váltott klubot Alexis Sánchez, Coutinho, Mahrez, Draxler, Thomas Lemar és Diego Costa sem, bár esetükben még ma van lehetőség arra, hogy Spanyolországba igazoljanak, igaz, erre felettébb kevés az esély. (Más kérdés, hogy történtek már „csodák” a spanyol átigazolási időszak utolsó napján az elmúlt években, akkor került Ronaldo, a Fenomén és Sergio Ramos is a Real Madridhoz.)

Az utolsó nap történt még néhány érdekes transzfer, ezek közül az élre Kylian Mbappé kölcsönadása kívánkozik. A csütörtök este a francia válogatottban gólt szerző szélső – az UEFA Financial Fair Play-szabályának kijátszását célozva – hivatalosan kölcsönbe került a Monacótól a PSG-hez, azzal a megkötéssel, hogy a párizsi klub jövőre 180 millió euró körüli összegért meg is veszi.

Ugyancsak a hajrában került Alex Oxlade-Chamberlain az Arsenalból a Liverpoolba (35 millió font), Serge Aurier a PSG-ből a Tottenhambe (23 millió font) és Renato Sanches kölcsönbe a Bayernből a Swansea-ba. A spanyol Fernando Llorente a Swansea-tól 15 millió fontért a Tottenhamhez igazolt, a Chelsea megszerezte a Leicesterből 35 millióért Danny Drinkwatert. Mamadou Sakho 26 millióért a Liverpoolból a Crystal Palace-ba ment vissza.

Miután a Liverpool utolsó nagy dobásai nem sikerültek (elsősorban Lemart szerette volna Jürgen Klopp), a „vörösök” csak 80 millió fontos költéssel zártak, kevesebbel, mint a Tottenham (88 millió), többel, mint az Arsenal (46,5, szinte csak Lacazette-ért), s nagyon sokkal kevesebbel, mint a Manchester City (215 millió font), a Chelsea (192 millió font), a Manchester United (146 millió font) és a Lukaku elengedése után bátran költő Everton (135,8). Az adatok szerint a Premier League mindössze négy klubja, a Swansea City, az Arsenal, a Burnley és a Stoke City adott el többért, mint amennyiért vásárolt.

Hangsúlyozva, hogy a spanyol átigazolási piac még nyitva, vonhatunk azért gyorsmérleget.

A mostani nyár a nagy vételek időszakaként vonult be a futball iránt érdeklődők tudatába,

Neymar (222 millió eurós), Kylian Mbappé (180 milliós, egyébként, mivel hivatalosan egyelőre csak kölcsönvételről van szó, az összesített statisztikákban nem is szereplő) és Ousmané Dembélé (a fix összeget tekintve 105 millió eurós, a bónuszokkal együtt 142 milliós) átigazolása kétségtelenül sok mindent más dimenzióba helyezett. Ám a világ valaha volt legdrágább tíz átigazolás közé ezeken kívül az ideiek közül csak Romelu Lukaku manchesteri szerződtetése (84,7 millió euró) fér be. Juthatunk így arra a következtetésre, hogy a korábbi közepes nagyságrendű átigazolások „szaladtak el”.

Ezt mutatja, hogy a BBC számítása szerint

a világ valaha volt hat legnagyobb klubköltésből öt a mostani nyár történése.

Az első a Manchester City (215 millió font) – legalábbis, ha tényleg nem számítjuk be Mbappé árát. Mert ha igen, akkor a PSG 380 millió fontos (400 millió eurós) költése mindent visz. A korábbi rekord, a Real Madrid 2009-es, Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso és Benzama érkezésekor kifizetett 195 millió fontja tartja magát a harmadik helyen, de aztán következik az idei nyárból a Chelsea (192 millió font), az olasz rekordot döntő AC Milan (175 millió) és a Paulinhót és Dembélét is megszerző, de Coutinhóról egyelőre még lemaradó Barcelona (173,25).

A három legtöbbet költő edző közül Carlo Ancelottinak a Bayern Münchennél ebből a szempontból szerény a mozgástere, még ha csapata meg is szerezte Corentin Tolissót és (Mbappéjéhoz hasonló konstrukcióban) James Rodriguezt. De

Mourinho ismét bevásárolt, s ezzel pályafutása során átlépte az egymilliárd eurós határt,

s Guardiola sem marad le mögötte, ő is megközelíti ezt az összeget. A költés, persze, önmagában még nem garantál sikert: a Manchester City a mostani 215 milliós költéssel saját tavalyi brit rekordját javította meg, a katalán sztáredző két év alatt alatt 377 millió fontot költött el. (Ugyancsak a BBC adata: 300 millió fontért már lehet egy Boeing 747-8-ast kapni.)

A ligák közül

a legtöbbet a Premier League klubjai költötték, 1,430 milliárd fontot.

Utána következik a szintén rekordot döntő Serie A (735 millió font), harmadik a francia Ligue 1 (590 millió font, de Mbappé nélkül), negyedik a Bundesliga (510 millió font), s csak ötödik a La Liga (500 millió font), amely még ma előzhet. Barcelonában például még mindig nagyon reménykednek Coutinho megszerzésében, a barcelonai Sport ki is emelte, hogy a brazilok éjjel éppen Paulinho és Coutinho, az új szerzemény és a vágyott új szerzemény egy-egy góljával verték meg az ecuadoriakat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×