Döbbenetes világelsőség egy magyartól - videóval

InfoRádió
2017. június 26. 16:40
Egy magyar nyerte meg a világ legkeményebb futóversenyét. Szőnyi Ferenc egy olyan himalájai próbatételen lett első, amin rajta kívül csak ketten mertek elindulni. A másik két versenyző feladta, a magyar vasember viszont teljesítette a távot.

Szőnyi Ferenc fut be a finisbe a Runnexlporer videofelvételén (lásd lejjebb), amely a The Hell Race Facebook-oldalán jelent meg. A magyar ultramaratonista egyedüli teljesítőként szakította át a célszalagot.

A Hell Race annyira kegyetlen futóverseny, hogy idén csak hárman mertek benevezni rá, a komáromi magyaron kívül a francia Guillaume Arthus és az indiai Bhupendra Singh Rajput.

Öt nap alatt 480 kilométert kellett futni a Himalája indiai hágóin, Manali és Leh között, 4000,  sőt egy szakaszon 5343 méteres magasságban, egy napon belül plusz harminc és mínusz tíz fokban.

A francia versenyző egy térdsérülés miatt már az első szakaszon, az indiai futó pedig 290 kilométer megtétele után, a harmadik napon feladta.

Szőnyi Ferenc azonban végig kitartott és 113 óra 13 perc 29 másodperces idővel, tehát bőven a 120 órás szintidőn belül célba ért.

A "Racemachine"becenévre hallgató, 52 éves komáromi vasember egyébként csak 41 évesen kezdett futni.

Azóta egyebek mellett teljesítette a 246 kilométeres Spartathlont, megcsinálta a tízszeres, a húszszoros és a harmincszoros Ironmant, átbiciklizett az amerikai kontinensen, tavalyelőtt pedig harmadik lett a 333 kilométeres nepáli La Ultra versenyen.

Az a jelmondata, hogy "Képes vagyok rá, megtehetem, és meg is teszem!"

Az InfoRádió telefonon még nem tudta elérni Szőnyi Ferencet, de e-mailben már igen. Azt írta, hogy pénteken érkezik haza Magyarországra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar vasember nyerte a legdurvább ultramaratont
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást