eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Puskásék óta nem nyert így a Real Madrid

A Real Madrid lett a BL első címvédője. A tizenkettedik BEK/BL-diadalát arató gárda Puskásék korszakát idézi. 1960 óta nem védte meg a címét és nem nyert négy gólig jutva, három góllal a rendes játékidőben, s 1958 óta először lett bajnok és BEK/BL-győztes.

Egy órával a cardiffi Bajnokok Ligája-döntő előtt mindkét edző közölte az összeállításokat. A keretek erejét jelzi, hogy nincs meglepetés – de többen is csalódottak.

A Real Madrid a legerősebbnek tartott, Navas – Dani Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Isco – Benzema, Cristiano Ronaldo tizeneggyel kezd. A kispadra Casilla kapus, valamint Danilo, Nacho, Kovačić, Asensio, Morata és természetesen Gareth Bale ülhet le. Ez azt jelenti, hogy Zidane Lucas Vázquezt és James (valamint Yáñezt, Marianót, továbbá a sérült Coentraót és Pepét) nem nevezte be. A Marca olvasóinak több mint kétharmada egyetért azzal, hogy az edző Isco javára döntött Bale-lel szemben, de hasonlóan nagy többség nemmel voksolt arra, jó ötlet volt-e Lucast és a kolumbiait kihagyni. (Azt nem írták meg, kit hagytak volna ők ki…)

A Juventusban az elődöntőben már látott formáció kezd, Daniel Alves a középpályás sorban kapott helyett, Barzagli is kezd. A tizenegy: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Pjanić, Khedira – Daniel Alves, Dybala, Mandžukić – Higuaín. A hét csere: Neto, Lichtsteiner, Benatia, Asamoah, Marchisio, Lemina és Cuadrado. 

A fentiekből nem nehéz arra következtetni, hogy James Rodriguez mindenképpen távozik a nyárom Madridból.

Egy adat a statisztikákat kedvelőknek: a Juventus kezdőcsapatának átlagéletkora 30 év és 336 nap. Ez a BL-történelem második legmagasabb átlagéletkorú döntős csapata, a Milan tizenegye 2007-ben „31 éves és 35 napos” volt. (És nyert a Liverpool ellen Athénben…)

Daniel Alves a századik BL-mérkőzését játssza majd. 

Német játékvezetők vezették ki a csapatokat a Millennium (vagy a mostanság használt nevén a Principality) Stadium gyepére. A vezetőbíró Felix Byrch. Ez az első Bajnokok Ligája-döntő, amelyet teljesen fedett stadionban tartanak. 

Tíz ország ad játékost a kezdőcsapatba, brazil, horvát és német akad mindkettőben. 

Keylor Navas fogta az első kapura menő labdát, Higuaín fejelt. Pipita utána lőtt is, a Costa Rica-i nehezen kapta össze a labdát. 

Az első 6-7 perc vitathatatlanul a Juventusé, Miralem Pjanić remek lövését Navas bravúrral védte. 

Dybala kapta az első sárga lapot, Kroost rántotta le. 

Az első félidő közepén vezetést szerzett a Real Madrid, éppen úgy, mint tavaly, az Atlético ellen. Daniel Carvajal beadása után Cristiano Ronaldo 13 méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtt. A labda érintette Bonucci lábát is. 

Cristiano Ronaldo beérte az idei BL góllövőlistáján a 11 gólos Lionel Messit, sorozatban ötödik évben ő a királykategória gólkirálya, vagy társgólkirálya. A portugál lassan egy kötetnyi rekordot tart, még egy hozzá: ő az első játékos, aki három különböző BL-döntőben is szerzett gólt. Ez volt a királyi klub 500. gólja a BL-ben. A Real Madrid sorozatban a 65. mérkőzésén is szerzett gólt. 

Alan Shearer, a BBC elemzője, az egykori világklasszis csatár szerint „hihetetlen befejezés volt”. Neki elhihetjük. 

27. perc: álomgóllal egyenlített ki a Juventus! Khedira ívelését Alex Sandro a levegőből visszaemelte, Higuaín, ugyancsak a levegőből Mandžukić felé tette, a horvát pedig, a kapunak háttal állva, 14 méterről, behúzta. Egy gólszépségversenyen bármikor felveszi a versenyt Zidane 2002-es, glasgowi, a Bayer Leverkusennek lőtt találatával. 

Mandžukić, akárcsak Álvaro Morata 2015-ben, az elődöntő második mérkőzésén és a döntőben is szerzett gólt. A horvátnak ez a harmadik találata a mostani sorozatban, korábban nyert már a Bayernnel. 2013-ban is szerzett gólt a döntőben, Velibor Vaszovics és Cristiano Ronaldo után a harmadik játékos, aki két különböző csapatban is gólt tudott szerezni a BEK/BL-döntőben. 

A sárga lapokat tekintve is 1-1-re állnak, Sergio Ramos kapta, Dani Alves, korábbi sevillai klubtársa megrúgásáért. 

Változatos a játék. A Real Madrid valamivel többet birtokolja a labdát, de a Juvénak több a kapura menő lövése. A spanyoloknak egy volt, de az gól lett. 

Szünet, az állás 1-1.

Isco elől Barzagli szerelt, Kroos sárga lapot kapott, Luka Modrić lőtt, de az eredmény nem változott. 

A 61. percben ismét előnybe került a Real Madrid. A tizenhatoson belülről kijövő labdát Casemiro élesen visszalőtt. Talán nem is ment volna a hálóba, ha Khedira lábáról nem pörög meg. Így befért a jobb alsóba. 

Két perccel kséőbb a Madrid újabb gólt szerzett, a Juve bő óra alatt annyi gólt kapott, mint a döntőig az egész sorozatban. Modrić labdát szerzett, majd nagy vágta után az alapvonal közeléből, jobbról, visszakanyarintotta, a Bonuccit megelőző Ronaldo pedig belőtte, 3-1.

Immár ennek a sorozatnak is egyedül Cristiano Ronaldo a gólkirálya. 

Max Allegrinek cserélnie kellett, erősítendő a támadószekciót. Barzagli lement, Cuadrado beállt.  Utána beszállt Marchisio, majd később Lemina is, Pjanić és Dybala sincsen már a pályán. Zidane tett egy gesztust Gareth Bale-nek és a helyieknek, becserélte a walesit, Benzemát lehozva.

A Madrid az utóbbi percekben uralja a játékot. 

A második félidő első Juve-helyzete két brazil érdeme: Dani Alves szabadrúgása után Alex Sandro csúsztatott a kapu mellé.

A második spanyol csere: Isco le, Asensio be. 

Cuadrado túl szigorúan piros lapot kapott. 

Álvaro Morata is a pályán. Kroos nem játszotta végig a meccset. 

Kiütés. Marcelo éppen úgy elment az alapvonalon, mint Benzema az elődöntőben, a középre adott labdát Marco Asensio, aki gólt szerzett az idény elején a szuperkupa-döntőben, belőtte. 4-1

A Real Madrid tizenkettedik alkalommal nyerte meg az európai klubfutball első számú trófeáját. 

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×