Váratlan fordulat: nem lesz hol lakniuk a vizes vb résztvevőinek

InfoRádió
2017. május 17. 18:38
A Közbeszerzési Döntőbizottság (kdb) megsemmisítette a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. által a részvevő csapatok elszállásolására kiírt szállodatendert, és még 200 ezer forintra meg is bírságolta az ajánlatkérőt.

A Napi.hu információi szerint a vb szervezői április 3-án kezdeményeztek hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást a négycsillagos szállodák között: a sportolók, a FINA-vezetők, a szponzorok és a sajtó munkatársai számára kerestek 100 szállodai szobát, teljes ellátással. Az ajánlatkérő azonban elkövetett egy hibát: a kiírási dokumentációban fenntartotta annak lehetőségét, hogy az első ajánlatok beérkezését követően úgy döntsön, nem tart tárgyalást, hanem a benyújtott ajánlatok bírálatával és értékelésével befejezi az eljárást.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke kiegészítést kért, így derült ki, hogy

a szállodai ellátás becsült ellenértéke 97,5 millió forint 100 szobára,

míg a további 10 százalék opcióval 108,9 millió a becsült ár.

A hatóság elnöke a döntőbizottsághoz fordult, mert jogsértőnek találta, hogy az első ajánlatok beérkezését követően nem feltétlenül tart tárgyalást az ajánlatkérő, illetve a saját honlapján nem lehet elérni az adott közbeszerzés dokumentumait.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megalapozottnak találta mind a két jogsértést.

Az ilyen eljárásokban kötelező lefolytatni a tárgyalást, illetve a jogsértő az is, hogy az ajánlatkérő honlapján egy link mutat rá az eljárás során képviselettel megbízott ügyvédi iroda honlapjára, ahova ténylegesen feltöltötték a közbeszerzési dokumentumokat. Ezért megsemmisítette az ajánlatkérő eljárást megindító felhívását és az azt követően hozott valamennyi döntését, és 200 ezer forint bírságot is kiszabott.