Húsz év után az Eurokupa döntőjében a Ferencváros

InfoRádió / MTI
2017. február 18. 18:11
A Ferencváros az elődöntő szombati visszavágóján szenzációs zárónegyedbeli, illetve kapusa, Vogel Soma nagyszerű teljesítményének köszönhetően 6-4-re legyőzte a montenegrói Jadran Carine együttesét, ezzel 17-16-os összesítéssel bejutott a férfi vízilabda Eurokupa fináléjába.

Az FTC húsz év elteltével játszhat ismét európai kupadöntőt, előzőleg az Eurokupa elődjének számító LEN Kupában alulmaradt az Újpesttel szemben.

Magyar csapat az elmúlt években nem jutott fináléba a nemzetközi porondon. A Honvéd 2004-es Euroliga-győzelme és a Szeged 2009-es LEN Kupa-sikere óta az európai kupákban nem szerzett trófeát magyar együttes.

Eurokupa, elődöntő, visszavágó:

FTC-PQS Waterpolo - Jadran Carine (montenegrói) 6-4 (1-1, 1-1, 1-2, 3-0)

-------------------------------------------------------------------------

a magyar csapat góldobói: Varga Dániel, Madaras 2-2, Mitrovic, Jansik 1-1

Továbbjutott: a Ferencváros, 17-16-os összesítéssel

Varga Zsolt, a zöld-fehérek vezetőedzője az év mérkőzésére készült, ennek érdekében például a héten a bajnoki címvédő Szolnokkal is "kétkapuzott" a gárda.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a találkozó, majd a Ferencváros szerezte meg a vezetést az olimpiai bajnok Varga Dániel révén. A negyed végén a zöld-fehérek elpuskázták az első előnyüket, ezt pedig büntette is a vendéggárda, igaz, Stefan Vidovic lövésénél Vogel Soma picit mellényúlt.

A második felvonást remekül megkoreografált vendég emberelőnyös találat nyitotta, majd hosszas gólcsend után a Ferencváros másik ötkarikás aranyérmese, a szerb Stefan Mitrovic távoli bombájával egyenlített. Fél perccel a nagyszünet előtt újabb hazai fór maradt ki.

A harmadik ráúszást követően megszerezte a vezetést a magyar csapat, Varga csodálatos csuklómozdulattal lőtte ki a bal felsőt. Ezután újabb hosszú vízi csata következett gól nélkül, majd a vendégek egy páros kiállítás végén némi szerencsével egyenlítettek. Két perccel a játékrész lejárta előtt a Ferencváros elrontott egy megúszást, az ellentámadásból pedig megpattanó lövéssel érkezett a negyedik Jadran-gól. A hazaiak a negyed végén ezúttal is emberelőnyben támadhattak, de a helyzet újfent kimaradt.

A zárónegyed elején Vogel védései tartották életben az FTC-reményeket, majd az ötödik emberelőnyét a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert révén már értékesítette a gárda. A következő támadásban is megkapta a fórt a Ferencváros, de Madaras lövését ezúttal hárította a vendégek kapusa. Úgy tűnt, a Jadran elkészült erejével, hiszen támadásban csak gyengécske próbálkozásokig jutott el, védekezését pedig Jansik Szilárd törte meg (5-4). Két perccel a vége előtt Vogel bravúrral védett egy vendég emberelőny utolsó pillanataiban, a túloldalon pedig Marko Cuk harcolt ki fórt, melynek lejárta után - már teljes létszámnál - Madaras szerzett gólt. Ezzel eldöntötte a párharcot, amely egy Vogel-védéssel ért véget.

A Ferencváros a fináléban a román Oradea és az olasz Verona összecsapásának győztesével találkozik.