Meglepő dolgokat mondott Csányi Sándor a magyar fociról

InfoRádió
2017. február 14. 11:13
Élete legboldogabb napjai közé sorolja az Eb-sikereket, szerinte igenis vannak magyar tehetségek, változtatna a szigorú beléptetési szabályokon, s kötelezőnek tartja, hogy a válogatott kijusson a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra - derül ki Csányi Sándor MLSZ-elnök Nemzeti Sportnak adott interjújából.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-Szövetsége elnöke nagy interjút adott a Nemzeti Sportnak, és több érdekes kijelentést is tett.

A válogatott sikereiről: Csányi szerint az elmúlt öt-hat év munkáját koronázták meg, hosszú folyamat volt eljutni odáig, hogy karakteres játékstílus jellemezze a válogatottat. Azok a napok, amelyeken a pótselejtezőket és az Eb-meccseket vívtuk,

élete legboldogabb napjai közé tartoznak.

Azt mondta, nem juthat ki a válogatott minden világversenyre, de a 2020-as Európa-bajnokságra kötelező, mert óriási lökést adna az egész sportágnak a sikeres hazai szereplés. 

Szalai Ádám kritikájáról, hogy nemigen toporognak a tehetségek a válogatott ajtaja előtt: szerinte sok tehetség futballozik Magyarországon, de nem érkezik elég fiatal  az alacsonyabb osztályokból, mintha nem fedeznének fel nálunk mindenkit. De úgy látja, egyre több fiatal tehetség játszik az első és a másodosztályban. A válogatottban számít a határon túli tehetség, mint mondta, "kis ország vagyunk, szükségünk van minden tehetségre, érkezzen akár Romániából, Németországból vagy bárhonnan". 

Az új nemzeti futballstadionról: március elején írják alá a kivitelkezési szerződést, és 2019 novemberében szeretnék megrendezni a  nyitómeccset.

Bernd Storck szövetségi kapitányi munkájáról: azt kérte tőle, hogy vigye tovább Dárdai Pál stábját, de a norvégok elleni pótselejtező előtt Storck változtatni akart. Nehéz dilemma elé állította, de helyt adott a kérésének, és ez jó döntésnek bizonyult. Pszichológiai döntés volt, hogy már az Eb-kijutás után meghosszabbították a szerződését 2018-ig.

Jelentős hibákat kellene elkövetnie ahhoz, hogy megvonják tőle a bizalmat. 

Dárdai Pál és Storck konfliktusáról: Csányi úgy látja, több kapitány munkája van benne a válogatott sikerében, Dárdai visszaadta a játékosok és a szurkolók hitét, de az Eb-re már új stábbal készül fel a csapat, és az elnök úgy érezte, sokan nem értékelik Storck munkáját. Kijelentette, "mindannyiunk közös érdeke, hogy a  válogatott és Dárdai Pál is sikeres legyen". 

A nézőszámról: a kevés néző a sikeres Eb után Csányi Sándornak is csalódás. Itt a legnagyobb a lemaradás a tervekhez képest. A játék minősége és a siker a legfontosabb tényező, de itt sem mindig közvetlen az összefüggés. Az elnök abban reménykedik, hogy ha hazatérhetnek a klubok meg a szurkolók a korszerű pályákra, elindulhat a nézőszám növekedése. A kockázatmentes meccseken eltekintene a személyi azonosítástól, és az egyesületek gyakorlatán is változtatni kíván. sőt

"a szurkolókkal is törekedni kell a kompromisszumra,

mert nagy részük van a sikerben".

Az FTC vezetőinek az MLSZ-t és játékvezetőket érintő kritikáiról: az elnök szerint nem az a probléma, hogy kritika éri a játékvezetők munkáját, hanem hogy elhangzott, "valakik" eldöntötték, hogy a Ferencváros nem lehet bajnok. Ha bűncselekményt feltételeznek, tegyenek feljelentést! "Gyáva dolog az efféle, nem konkrét vád megfogalmazása, arra viszont alkalmas, hogy lejárassa az egész magyar labdarúgást."

A klubok játékospolitikájáról: Csányi Sándor szerint

a klubvezetők hagyják magukat megzsarolni, sok játékos túl van fizetve,

és túl sok játékost alkalmaznak a klubok. Gondolkodnak a fizetési sapka bevezetésén, de ez még csak csírájában lévő kezdeményezés.

Legfontosabb döntéseiről MLSZ-elnökként: büszke a TAO-rendszer adta lehetőségek hatékony kihasználására, arra, hogy stabilizálták a profi klubok anyagi helyzetét, bár a csapatok büdzséje még a nemzetközi középmezőnyt sem éri el és a válogatott sikereire. Amit megbánt: a beléptetési rendszer túl szigorú lett, sok szurkolót elvesztettek.