Hosszú Katinkáék a Komjádi-kór miatt törölték az edzéseket

InfoRádió
2017. február 8. 11:08
Aggódnak a szülők a gyerekeikért, mert a klórgáz miatt többen is hánytak a Komjádi uszodában. - írta a Blikk.

Az Iron Aquatics – a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka (27) klubja – edzője hétfőn már be sem engedte az úszópalántákat a tréningre, mert az előző csoportból többen rosszul lettek. A szülők dühösek: a probléma már több mint egy évtizede kezdődött, de azóta sem történt javulás -írta a blikk.hu.

– Évek óta ez megy a Komjádiban, de ami idén van, az mindennek a teteje – mesélte felháborodottan Szignárovics Péter, akinek a 15 éves lánya az Iron Aquaticsban úszik, s már 12 éve jár edzésre a Komjádiba. – Amikor télen felállítják a sátrat, fuldokolnak a gyerekek, novemberben súlyos mérgezés is történt. Hiába próbálok az ­EMMI-n és az ÁNTSZ-en keresztül is megoldást találni, változatlanok az állapotok.

– Az uszodában dolgozó ismerősömtől úgy tudom, hogy nincs vegyszeradagoló a szóban forgó medencénél, a klórt vödörből öntik bele, ami olykor megszalad. Ha benn van száz gyerek a medencében, természetesen felkavarják a leülepedett klórt, amikor úsznak, habzik mögöttük a víz. Hétfőn anyira rossz volt a helyzet, hogy a reggeli edzésen többen hánytak, utána a lányom csoportját már be sem vitte az edző a sátorba – árulta el az apa.

A  Nemzeti Sportközpontok az InfoRádió érdeklődésére a következő közleményt adta ki: "A sajtóban megjelent híresztelésekkel kapcsolatban leszögezzük, hogy a Császár-Komjádi Sportuszoda üzemelése során a jelzett időpontban, sem más alkalommal a használt technológiai rendszerből adódóan klórgáz nem jutott a levegőbe.

Uszodáink a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő, dokumentált, akkreditált laboratóriummal ellenőrzött, az ÁNTSZ részére a jogszabály szerinti gyakorisággal benyújtott mintavételezésű vízminőséggel, és technológiával működnek. A medencevizek klór-, és pH-tartalma folyamatosan ellenőrzött és dokumentált, az ÁNTSZ által jóváhagyott.

A kérdéses ügy kapcsán a Komjádi uszoda munkatársai tanúk kíséretében, helyszíni ellenőrzést végeztek, hogy megvizsgálják a sátorban tapasztalható levegő minőségét. Az ellenőrzés során a levegőben nem tapasztaltak zavaró körülményeket. Megerősítjük, hogy klórgáz nem jutott a levegőbe."