"Fa Nándor az óceánon van otthon"

Infostart
2017. február 8. 16:09
Az extrém sportteljesítményt nyújtó emberek nem feltétlenül az eredmény elérését tűzik ki célként, inkább attól sikeresek, hogy magát a tevékenységet is élvezik - fejtette ki az InfoRádiónak Sipos Kornél, a Testnevelési Egyetem professzor emeritusa. A pszichiáter, klinikai szakpszichológus szerint Fa Nándor kivételes személyiség.

„Fa Nándor az egyetlen olyan versenyző, aki nem franciaként saját maga építi a hajóját, az első csavartól az utolsó szögig minden az ő fejében áll össze. Egyedülálló személyiség, aki együtt él a hajójával. Csodálni való dolog, hogy 60 év fölött ilyen teljesítményre képes” - mondta az InfoRádiónak a Vendée Globe versenyen nyolcadik helyen végzett magyar vitorlázóról Sipos Kornél pszichiáter, klinikai szakpszichológus.

A Testnevelési Egyetem senior professzora szerint Fa Nándornak a hajózás az élete, és akkor billen ki a komfortzónájából, amikor kiköt.

„A vízen van otthon, emiatt nem volt olyan megterhelő számára a verseny. Úgy tölti az óceánon az életét, hogy az a természetes közege. Minden idegszálával azon van, hogy kint legyen a tengeren” - tette hozzá.

Sipos Kornél – aki a 80-as évek végén egy általa szervezett konferenciára hívta meg Fa Nándort és akkori társát, Gál Józsefet – arról is beszélt, hogy az extrém sportteljesítményt nyújtó emberek nem feltétlenül az eredmény elérését tűzik ki célként, inkább attól sikeresek, hogy a tevékenységet is élvezik.

„Az idő múlása más, mint a mindennapi életben. Egyik lépés következik a másikból. Ezt hívják áramlatnak, és közben az alany boldog. Ez a pozitív pszichológia lényege” - fejtette ki.

Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sipos Kornél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást