Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lefagyott Fa Nándor keze

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fa Nándor közelít a táv háromnegyedéhez a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar versenyző hajónaplójának bejegyzése szerint a Horn-fok megkerülése után napsütést és havat is látott rövid időn belül.

„Élvezem, hogy fölfelé vitorlázok, haladok, minden megtett mérfölddel közelebb kerülök a célhoz. Két hónap után egyértelműen megerősödik az emberben ez a vágy: tisztességgel befejezni. Szép és jó, de még jobb lesz, ha vége lesz. Valahogy a Horn-fokkal egy olyan mérföldkövet hagy maga mögött az ember, ami lezár egy nagyon nehéz időszakot, és nehéz újabb energiákat mozgósítani az előttem álló egy hónapra. Pedig kell, és fogok is, mert a cél ott van, nem itt” – írta.

Fa Nándor a családjával is tudott beszélni telefonon.

„Jól esett hallani a hangjukat, és a híreket a civilizált világból. Kérdezték, most mikor lesz nekem itt jó idő? Megnyugtattam őket, hogy az még napok, legalább egy ezrest kell még fölfelé mennem ahhoz. Ezek után két órával itt, ahol vagyok kitisztult az idő és olyan nyár kerekedett, hogy azonnal levetkőztem. Úgy melengettem a lábamat, hogy mezítláb toporogtam a kormányállásban. Elképeszt, hogy semmi egyéb nem történt, mint megkerültem egy nagyobb sziklazátonyt, és megváltozott körülöttem a világ” – fejtette ki.

Ezt követően aztán viharba került a vitorlázó: eső esett, aztán átváltott jeges hóba, és vele nagyon leesett a szél.

„A mi csizmáinkat nem a havas jégre tervezték, csúszkálok a fedélzeten és a kormányállásban, bár ott kicsit félre kotrom a latyakot a láb alól, ami vastagon megállt.

Annyira hideg lett, hogy miközben a hátamon érzem az izzadtságot, a kezem konkrétan lefagy”

– tette hozzá.

Megemlítette, hogy erős szélben, jó sebességgel tud elhaladni a Falkland-szigetek mellett.

Fa Nándor magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryval vesz részt a versenyen, és továbbra is a nyolcadik helyen halad. Hátránya 4161 tengeri mérföld az éllovas francia Armel Le Cleach-hez képest. A második helyezett brit Alex Thomson 134 mérföldre csökkentette hátrányát.