Hónapokra bezár a Tüskeuszoda

InfoRádió
2017. január 9. 17:56
Szerdától a lakosság nem használhatja a tavaly átadott uszodát a Tüskecsarnok mellett.

A létesítmény honlapján közölte, hogy a fővárosban zajló uszodafelújítások következtében annyira megnövekedett a Tüskeuszoda sportolói kihasználtsága, hogy január 11-től a lakossági használatot átmenetileg nem tudják biztosítani. Az úszni vágyók várhatóan április közepétől térhetnek vissza a medencébe. 

A 24.hu számolt be arról a múlt héten, hogy a Tüskeuszodát használja több klub, így a Darnyi SC, az UTE, a Jövő SC, az MTK, a DMTK és az Eger nagyjából 200 fiatal versenyzője is. Hogy jobban elférjenek, nem hosszában, hanem keresztben úsztak, mert így több pályát tudtak kialakítani.

Ezen a rendszeren változtatott Hosszú Katinka, aki a Komjádi Uszoda felújítása miatt szintén a Tüskeuszodába költözött. Azt kérte, hogy az ötven méteres medencét használhassa, így visszaalakították a húszpályás huszonötös medencét tízpályás ötvenessé. Emiatt a többi klub versenyzője járt pórul.

A fővárosi amatőr úszók és vízilabdázók a Dagály uszodát veszítették el. Azt tavaly szeptember 18-án zárták be, mert ott épült meg a július 12. és 28. között megrendezendő vizes világbajnokság úszóarénája. Utána következett a Császár-Komjádi Uszoda felújítása, ami november 8-án kezdődött el. Ez független a vb-től, de nem volt tovább halasztható - mondta akkor Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

„A vizes-vb erre is kitűnő alkalom, hogy végre elvégezzük azt, amire ettől függetlenül szükség van, és nem is a vizes-vb költsége. Alaposan kívül-belül – a belső medencéket, az öltözőket, a gépészetet, a technikai létesítményeket és a külső medenceteret – felújítjuk.”

Az amatőr úszók közül ekkor sokan a Margitszigetre kezdtek járni, de ott is edzenek profi sportolók, tehát nem mindig van hely. Elindulás előtt érdemes érdeklődni a 00-36-1-450-4200 telefonszámon - olvasható az intézmény honlapján. Ráadásul a Margitszigeten tavaszig csatornázási munkákat végeznek, ezért a 26-os autóbusz a Margit híd felől be sem hajt oda, vagyis mindenkinek gyalog kell eljutnia a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodához és a Széchy Tamás Uszodához. De a csatornázást is muszáj megcsinálni - magyarázta Tarlós István főpolgármester.

A felújítások miatt uszodáról uszodára vándorló profi sportolók rövidesen a Palatinusról is kiszoríthatják az amatőr úszókat, akik mostantól várhatóan április közepéig a Tüskecsarnok uszodáját sem használhatják a világbajnokságra edzők miatt. Esetleg megpróbálkozhatnak a termálfürdőkkel, a termalfurdo.hu keresője szerint Budapesten kilenc olyan van, ahol úszásra alkalmas medence is található. Ilyen a Széchenyi, a Rudas, a Gellért, Lukács, a Paskál, az Aquaworld, az Újhegyi, az Újlak és a Nyéki Imre Uszoda. Ezen kívül úszásra alkalmas, de nem feltétlenül fedett medencét találnak még a Mányoki úti Uszodában, a IX. kerületi Kvassay úton, a Budapesti Elektromos Sportegyesület Népfürdő utcai telepén, a Kispesti Uszodában, a zuglói BVSC uszodában, a Danubius Hotel Aréna fitnesz részlegében, a Hegyvidéki szabadidőközpontban és az Erzsébetligeti Uszodában, de mindenhol érdemes előzetesen tájékozódni, mert a sportolók számára ezeket a helyeket is kibérlik, gyakran tartanak versenyeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hol úszhatnak az amatőrök?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást