Így választják meg Gyárfás Tamás utódját

InfoRádió
2017. január 3. 12:59
Ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, melyen a legfontosabb napirendi pont a vasárnapi rendkívüli közgyűlés előkészítése volt.

A korábbi közgyűlések levezető elnöke, a szövetség alapszabályának készítője, Sándor Elek rövid tájékoztatást adott arról, hogy január 8-án milyen menetrend várható.

Az úszószövetség január 8-i közgyűlésén azt a személyt választhatják meg elnöknek, akire december 25-ig jelölés érkezett, és a közgyűlésen megjelent küldöttek több mint 50 százalékának elnyeri a bizalmát. Ha ezt senki sem kapja meg, akkor 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell tartani. A közgyűlésen új jelöltet nem lehet állítani.

Az alapszabály értelmében személyi kérdésben akkor lehet titkos a szavazás, ha ezt bármely tag képviselője kezdeményezi, és a jelenlévők több mint 50 százaléka támogatja.

A határidőn belül hivatalosan jelölt és a jelöltséget elfogadó három személy, Bienerth Gusztáv, Hornyák Viktor és Tóth István közül az kerül a jelölő listára, aki a jelenlévő küldöttek szavazatainak több mint 50 százalékát megkapta.

Ha a jelölő listára való kerüléskor a jelöltek mindegyike megkapja a több mint 50 százalék igen szavazatot, akkor valamennyien részt vesznek az elnöki tisztségért folyó szavazáson. Ha ezen az egyikük több mint 50 százalékos támogatást kap, akkor ő az új elnöke. Ha a háromból egyikük sem kap több mint 50 százalékos támogatást, akkor a legkevesebb szavazatot kapott személy kiesik, majd újabb szavazásra kerül sor immár két jelölttel. Ha kettőjük közül az egyik megkapja a több mint 50 százalékos támogatását, ő a MÚSZ új elnöke, de ha egyikük sem kapott ekkora támogatást, akkor a közgyűlés nem választott új elnököt. Ez esetben az elnökségnek 30 napon belüli időpontra, legkésőbb február 8-ig újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, és a jelölő bizottságnak új jelölteket állítania.

Ha a jelölő listára való kerüléskor csak egy jelölt kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a közgyűlés róla szavaz, hogy bizalmat kap-e elnökként vagy sem. Ahhoz, hogy ez a személy lehessen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a tagok több mint 50 százalékának igen szavazatát meg kell kapnia az elnöki tisztségért rendezett szavazáson. Amennyiben nem kapja meg, az új közgyűlés kiírásáról szóló rendelkezés lép érvénybe.

Az eddigi elnök, a szövetséget 1993 óta vezető Gyárfás Tamás tavaly november végén jelentette be távozását. A sportvezető korábban élesen támadta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, és több más úszó is változásokat szorgalmazott.