eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Török Gábor: majdnem százéves lemaradást kell behozni

A Magyar Labdarúgó Szövetség női bizottságának elnöke komoly reményeket fűz a sportágfejlesztési stratégiához. Török Gábor szerint az eredmények már érezhetők az utánpótlásban. A női válogatottól a következő évtizedben lehet elvárni az Európa-bajnoki részvételt – tette hozzá.

Az MLSZ három éve elfogadott sportágfejlesztési stratégiája 2016-ban hozott érezhető fejlődést a női futballban – hangsúlyozta az InfoRádiónak adott évértékelő interjúban Török Gábor, az MLSZ női bizottságának elnöke. A tömegesítés sikeres volt, egyre kevesebb a sötét folt a női labdarúgás térképén és az ismertségben is pozitív változások vannak, hiszen egyre többen hallanak a női fociról.

Török Gábor kiemelte, hogy idén sikerült néhány falat áttörni, mert a női csapatok létszáma jelentősen megnőtt: a fejlesztési program kezdetén csak harmincegy női és leány csapat versenyzett országos bajnokságokban, most ez szám száztizenöt, és ebben még nincsenek benne a megyei ligákban szereplők, így közel kétszáz utánpótlás-együttes működik. A sportvezető szerint ennek köszönhetően ha egy lány focizni szeretne, könnyen találhat csapatot a lakhelye közelében.

Török Gábor, aki egyben az MLSZ elnökségi tagja, hangsúlyozta, hogy a tömegesítés hatása a következő évtizedben lesz igazán érezhető, amikor a rendszerbe most bekerülő gyerekek az élvonalbeli futball és a válogatott szereplői lehetnek, ez komoly sikerekhez segítheti a női futballt. Példátlanul nagy siker, hogy utánpótlás-vonalon mind a női, mind a férfi U17-es és U19-es válogatott továbbjutott Eb-selejtező csoportjából – mondta a női bizottságának elnöke.

A fejlesztés hatásai között említette, hogy a női felnőtt válogatottnak már lehet esélye, hogy egy világversenyen vegyen részt. Hozzátette: bár a nemzeti együttes az Európa-bajnoki selejtező csoport harmadik helyével nem jutott ki az Eb-re, de a csapatnak sikerült bravúrokat felmutatnia, hiszen Oroszországban a 85. percig vezetett, végül 3-3-as döntetlent ért el, de csak egy hajszál választotta el a továbbjutástól. Az MLSZ elnökségi tagja szerint okkal lehet bízni a következő Eb-részvételben, ha a szövetség fejlesztési terve beérik és a sportághoz most csatlakozók meghatározó tagjai lesznek a válogatottnak.

”Lépésről-lépésre kell haladni. Hogy a női futball igazán felkerüljön a magyar labdarúgás térképére, ahhoz egy komolyabb, kiugró eredmény kell, ehhez a fejlesztési terv eredményei is kellenek, de

leginkább a játékosokon múlik, hogy a női foci átlépje azt az érdeklődési küszöböt, amely után legitim szereplője lehet a magyar sportkínálatnak

– mondta Török Gábor. - Egyre közelebb vagyunk ehhez, hiszen Jakabfi Zsanett személyében van már világklasszisunk, aki Bajnokok Ligáját nyert, és jelenleg is a sorozat és a német Bundesliga kiemelkedő góllövője, de mellette vannak még más országokban szereplő meghatározó játékosaink, ezért okkal lehet bizakodni abban, hogy a következő évtizedben a válogatottra már egyre többen felfigyelnek.”

A MLSZ elnökségi tagja arról is beszélt, hogy Markó Edina szövetségi kapitány csapatára jövőre világbajnoki selejtezők várnak. Török Gábor szerint nem reális elvárás a válogatottól a vb-kvalifikáció, mivel a vb-re kevesebb együttes jut ki, mint az Európa-bajnokságra. Nagyszerű lenne, ha kijutnánk a világbajnokságra, de erre nincs reális esélyünk, ugyanakkor célokat ki lehet tűzni. Például, hogy a válogatott az Eb-selejtező csoportban elért harmadik helyéhez képest lépjen előrébb és felvegye a versenyt az európai középmezőnyhöz tartozó együttesekkel, így lemérhető a fejlődés – hangsúlyozta.

Török Gábor szerint azt kell megcélozni, hogy a csapat a 2020-as évek első felében kiharcolja az Európa-bajnoki kvalifikációt. A sportvezető

négy-nyolc éven belül vár felmutatható eredményt a válogatottól.

Tanulmányoztunk külföldi női futballfejlesztési programokat, és azt tapasztaltuk, hogy azok a válogatottak, ahol komoly reformokat hajtottak végre, egy évtizeden belül jobban szerepeltek – mondta az MLSZ női bizottságának elnöke.

Kiemelte, hogy a női labdarúgás szereplői között tömeges az igény arra, hogy be tudjanak kapcsolódni a képzési programokba. Török Gábor hangsúlyozta, hogy a sportágban a férfi futball szempontjai dominálnak, ezért az MLSZ célja az, hogy speciális képzési programok induljanak a női foci szereplői számára.

Úgy vélte, nehézséget okoz, hogy a női labdarúgás amatőr alapokon működik, ezért a nők teljesen más lehetőségekkel működnek. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a női foci számára is a férfiakéhoz hasonló képzési anyagra van szükség, de eközben figyelembe kell venni a női labdarúgás speciális körülményeit. A női futball ott tart, ahol a férfi futball a két világháború között, ezért majdnem százéves lemaradást kell behozni – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×