eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A terrorista fia, az aranybányász és Kassai Viktor - kezdődik a klub-vb

Hat kontinentális bajnok és a házigazda játszik csütörtöktől Japánban a FIFA klubvilágbajnoki címért. A nagy esélyes a Real Madrid, igazi érdekességeket azonban a kevéssé ismert résztvevőknél találunk. Meg a játékvezetők között: Kassai Viktor képviseli majd Európát.

Csütörtökön a Kasima Antlers–Auckland City mérkőzéssel kezdődik Japánban a FIFA klubvilágbajnoksága. A hat kontinentális szövetség bajnoka mellett a rendező ország képviselője vesz részt a tornán. Az előző mind a tizenkét kiírást kivétel nélkül európai vagy dél-amerikai gárda nyerte, sőt, arra is csak kétszer volt példa, hogy a döntős ne az UEFA vagy a Conmebol képviselője legyen. (2010-ben és 2013-ban afrikai és európai csapat játszotta a döntőt.)

A terrorista fia, az aranybányász és Kassai Viktor - kezdődik a klub-vb

A tornán, amelyen a mi kontinensünk bírói karát Kassai Viktor és csapata képviseli, a Real Madrid a favorit. Az inforadio.hu igyekszik bemutatni azokat, akik meglepetésben reménykednek.

Atlético Nacional

A medellini csapat a Libertadores Kupa győzteseként készülhet első szereplésére a klubvilágbajnokságon. Nagy éve van, a legtekintélyesebb dél-amerikai klubsorozat megnyerése mellett bejutott a Copa Sudamericana döntőjébe, amelynek fináléját a Chapecoense tragikus légi balesete miatt nem játszották le. Az Atlético Nacional a második fénykorát éli, az elsőben, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján ugyancsak megnyerte a Libertadores Kupát (1989), majd kétszer (1990, 1991) elődöntőig jutott ugyanott. 1989 végén játszott Arrigo Sacchi Milanjával a Toyota Kupáért (némi nagyvonalúsággal: a klubvilágbajnokság elődje), Tokióban 1-0-ra kikapott. Abban a korszakban olyan kiváló játékosai voltak, mint René Higuita, Andrés Escobar, Leonel Alvarez vagy Alexis Garcia. Az edző is világklasszis volt: Francisco Maturana. A mostani edző a 2010 és 2014 között az ecuadori válogatottat irányító, de kolumbiai Reinaldo Rueda. Soha nem volt jegyzett játékos, de elvégezte a híres kölni főiskolát, majd korosztályos csapatok edzőjéből lett sorrendben kolumbiai, hondurasi, majd ecuadori kapitány. 2014 óta az Atlético Nacional edzője. Fiatal játékosai közül többen is bekerültek az elmúlt hónapokban a kolumbiai válogatott keretébe, noha ott is a legjobbak az Európában játszó légiósok. Az Atlético Nacionalból Cristian Bonilla, Daniel Bocanegra, Felipe Aguilar, Farid Diaz, Orlando Berrío és a keret legjobbjának tartott Miguel Borja került be az A-válogatottba. Közülük többen is tagjai voltak a 2013-ban kontinensbajnok kolumbiai juniorválogatottnak.

América

A mexikói csapat 2006 és 2015 után harmadszor vesz részt a klubvilágbajnokságon. A Concacaf-zóna Bajnokok Ligájának győztese országa egyik legnagyobb hagyományú, leghíresebb alakulata, éppen idén októberben volt százéves. Egyetlen más klub sem nyerte meg nála többször a mexikói profi bajnokságot, a mexikói kupát, illetve a térség BL-jét sem. Olyan híres játékosok viselték korábban a mezét, mint Enrique Borja, Hugo Sánchez, vagy az időközben egy több mint háromszázezres nagyváros, Cuernavaca polgármestereként politikussá lett Cuauhtémoc Blanco. Nem szólva apáról és fiáról, a brazil José Alvesről (Zague) és a mexikói válogatottban is szerepelt vb-játékosról, Luis Roberto Alvesről (Zaguinho). Az América jelenlegi edzője az argentin Ricardo La Volpe, az 1978-as világbajnok válogatott tartalékkapusa, aki, két kisebb megszakítással, hosszú évek óta Mexikóban él, a 2006-os világbajnokságon a válogatott szövetségi kapitánya is volt. Játékosai között van három paraguayi, két ecuadori, egy kolumbiai, négy argentin, egy amerikai. Közülük talán a paraguayi Miguel Samudio és az egyaránt ecuadori Michael Arroyo, illetve az öt éven át Hollandiában, a Vitesse-nél szerepelt Renato Ibarra a legismertebb Európában. A hazai kontingensből Paul Aguilar ötvenszeres, Oribe Peralta, a londoni olimpia brazilok elleni döntőjének hőse ötvenkétszeres válogatott.

Jeonbuk Hyundai Motors

Dél-Korea büszkesége néhány napja, az arab emírségekbeli al-Ain ellen nyerte meg az Ázsiai Bajnokok Ligáját, s kvalifikálta magát, története során másodszor, a klubvilágbajnokságra. Az Észak-Csolla tartományba való egyesület – nem meglepő módon – a Hyundai autógyár tulajdona, a zöld színe ellenben a tartományával megegyező. Idén második, tavaly és tavalyelőtt első lett a helyi profi ligában, a K-League-ben. Edzője a korábbi válogatott játékos, majd szövetségi kapitány, Csoj Hang Ke, akit idén Ázsia legjobb edzőjének választottak. Keretében három brazil futballista kivételével kizárólag dél-koreai játékosok szerepelnek. A dél-amerikaiak közül Leonardo korábban hét évet játszott Görögországban, 2012 óta él a Koreai Köztársaságban. Ricardo Lopes idei szerzemény, 35 meccsen 13 gólt ért el. Ugyancsak 2016-ban került a klubhoz Edu, aki hajdanán közel egy évtizedet Németországban, egyebek mellett a Schalkéban játszott, s megfordult Törökországban és Kínában is. Elmúlt 35 éves. A világhírű német edző, Uli Stielike által novemberben összehívott huszonötös válogatott keretben hat játékos képviselte az egyesületet, a kapus Kvoun Szun Tae, a védő Kim Csang Szu és Csoj Csul Szun, a középpályás (egyébként a Cardiff Cityben és Wiganben is játszott) Kim Bo Kjung és Ri Dzse Szu, valamint a csatár, Kim Sin Vuk. A kulcsjátékosok közül négyen is 2016-ban kerültek az egyesülethez.

Mamelodi Sundowns

Afrikát – a klubvilágbajnokságok történetében először – egy dél-afrikai csapat képviseli a tornán. A pretoriai legénységet, elsősorban színe alapján, „braziloknak” (is) becézik hívei. A klub tulajdonosa a dúsgazdag bányamágnás, Patrice Motsepe. Övé a világ tizenkettedik legnagyobb aranybányája, benne tisztelik az ország leggazdagabb emberét. A csapat nagy évet zár: 2016-ban megnyerte az országos bajnokságot és az Afrikai Bajnokok Ligáját is. Az elmúlt három évben a Dél-Afrikai Köztársaság legerősebb klubcsapatává fejlődött, a 2014-es és a 2016-os bajnoki cím között egyszer másodikként zárt. Az edző, Pitso Mosimane, aki hajdanán Carlos Alberto Parriera segítője is volt a válogatott élén, a szövetségi kapitányi posztról leköszönve, Johan Neeskens utódaként vette át 2012-ben a Mamelodi Sundownst. Mivel előtte egyetlen honfitársa sem nyerte meg az afrikai Bajnokok Ligáját, immár őt emlegetik az ország legsikeresebb klubedzőjeként. Játékosai közül a csapatkapitány Hlompho Kekana neve legismertebb, részben azért, mert a kameruniaknak lőtt gólja idén jelölt volt a FIFA Puskás-díjára. Novemberben hatan kaptak meghívást a válogatott keretbe, Tebogo Langerman és Asavela Mbekile védők, Hlompho Kekana, Keagan Dolly és Samuel Mabunda középpályások, valamint Sibusiso Vilakazi csatár.

Auckland City FC

A mostani mezőnyből az új-zélandi egyesület a leggyakoribb résztvevő, már nyolcadik alkalommal vesz részt a klubvilágbajnokságon (2006, 2009 és 2011 óta mindig). Egyetlen kiemelkedő szereplése a 2014-es volt, amikor egy marokkói és egy algériai csapat legyőzése után az elődöntőben  kikapott ugyan az argentin San Lorenzótól, de győzött a bronzmérkőzésen a mexikói Cruz Azul ellen. Az óceániai térség első számú klubja, 2004-es alapítása óta hétszer nyerte meg az ország bajnokságát. Ramon Tribulletx személyében spanyol edzője van, aki 2008 óta él a szigeten. A 44 éves szakember a 2012-es londoni olimpián a bronzéremig menetelő kanadai női válogatottat is segítette tanácsaival. Mostani keretében három spanyol játékosa van. Ángel Berlanga és Albert Riera a két mezőnyjátékos, otthon egyikük sem jutott el az élvonalig. Ellenben a kapus Eñaut Zubikarai megjárta a Real Sociedadot is, ahol egy ideig Claudio Bravo tartalékja volt, majd miután a chilei kapus a Barcelonához távozott, előlépett rövid időre első számú kapussá. Nem könnyű az élete, a Hercules 2011-ben állítólag azért nem szerződtette le, mert félt a reakcióktól, tekintve, hogy Zubikarai apját, aki a baszk terrorszervezet, az ETA tagja volt, 1989-ben harminc év börtönre ítélték két rendőr meggyilkolása miatt. Eñaut Zubikarai idén nyáron szerződött Új-Zélandra. Az Auckland City portugál csatára, João Moreira indulhatna a „Ki volt a legkülönlegesebb helyen légiós?” versenyben, 2012–2013-ban ugyanis Bruneiben, a világ egyik leggazdagabb emberéről, az ottani szultánról elnevezett gárdának a mezét viselte. (Nem sok ilyen csapatnév van a világban: a DPMM FC „megfejtése”: Őkirályi felsége, Brunei trónörököse Futballklub)

Kasima Antlers

A házigazda Japánt a bajnokcsapat képviseli. A J-League, az ottani profi liga 1993-as alapítása óta minden évben az élvonalban szerepel, ezt csupán még egy alakulat, a Jokohama F Marinos mondhatja el magáról. A korai történetében elsősorban a brazilokra építő egyesületben megfordult Zico, Leonardo, Jorginho, Mazinho és Bismarck is. 1992 óta tíz edző irányította a „szarvassziget” csapatát (nem számolva a kétszer, egyaránt egy hónapra beugró japán Szekizuka Takasit), közülük nyolcan brazilok. Zico bátyja, Edu volt az első a sorban, minden idők egyik legjobb riói játékosának, a Fehér Pelének pedig még szobrot is állítottak a stadion előtt. Zico egyébként nemcsak játékosa, hanem rövid ideig edzője, technikai igazgatója is volt a klubnak. Lassan másfél éve Isii Maszatada személyében egy japán edző, a klub korábbi játékosa irányítja a csapatot, de a hagyományok annyiban élnek, hogy egyetlen koreai játékos, Hvang Szeok Ho kivételével minden külföldi brazil. Igaz, most csak ketten vannak: Fabricio, aki Kínából szerződött át Japánba, valamint Bueno, aki már a középiskolás éveit is Japánban töltötte.

A program

December 8.

- a negyeddöntőbe jutásért: Kashima Antlers (japán)-Auckland City (új-zélandi), Jokohama 11.30

December 11.

- az elődöntőbe jutásért: Jeonbuk Hyundai Motors (dél-koreai)-América (mexikói), Oszaka 8.00, Mamelodi Sundowns (dél-afrikai)-Kashima Antlers (japán)/Auckland City (új-zélandi), Oszaka 11.30

December 14.

- az 5. helyért, Oszaka 8.30

- elődöntő: Atlético Nacional (kolumbiai)-Mamelodi Sundowns (dél-afrikai)/Kashima Antlers (japán)/Auckland City (új-zélandi), Oszaka 11.30

December 15.

- elődöntő: Real Madrid (spanyol)-Jeonbuk Hyundai Motors (dél-koreai)/América (mexikói), Jokohama 11.30

December 18.

- a 3. helyért, Jokohama 8.00

- döntő, Jokohama 11.30

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×