eur:
393.56
usd:
368.24
bux:
66117.87
2024. április 24. szerda György
Messi vagy Ronaldo? Barcelona vagy Real Madrid?

Messi vagy Ronaldo? Barcelona vagy Real Madrid?

Szombaton negyed ötkor játsszák a spanyol labdarúgó-bajnokság legnagyobb rangadóját. Ezúttal a hatpontos előnnyel érkező Real Madrid az esélyesebb, noha az El Clásicónak Barcelona ad otthont.

A Marca szerint a Real Madrid – különösen, ha nyer a Camp Nouban – célba veheti korábbi szinte minden szezonrekordját, a királyi klub az utóbbi időben nem utazott az El Clásicóra Katalóniába hatpontos előnnyel. Ugyanakkor a fogadóirodák esélyszámai alapján mégis csak a Barcelona az esélyesebb. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogyan lehetséges ez.

A szombati El Clásico előtt a Real Madrid a tizenhárom fordulóban szerzett 33 pontjával, veretlenül vezeti a bajnokságot.

Amióta Zinedine Zidane átvette, még egyetlen idegenbeli bajnokiját sem veszítette el.

Több gólt szerzett, s kevesebb gólt kapott, mint legnagyobb riválisa, a Barcelona. Minden sorozatot figyelembe véve a Madrid 3,14-es gólátlagot produkált eddig az idényben, ez jobb, mint José Mourinho 2011–2012-es, rekordokat hozó szezonjának az átlaga. Pedig a BBC trió, azaz Gareth Bale, Karim Benzema és Cristiano Ronaldo, valamint az első számú tartalék, Alvaro Morata közül az eddig 13 bajnoki fordulóban mindössze az Eibar, az Athletic Bilbao, a Leganés és a Sporting Gijon ellen játszotta legalább kettő végig a kilencven percet. A BBC most sem állhat össze, mert Gareth Bale, aki az idény első harmadában, sérüléséig, a csapat legjobbja volt, sérült.

Kórház Madrid szélén

Zinedine Zidane, varázslatos játékosmúltja mellett, még mindig tapasztalatlan edzőnek mondható az elitben, holott már bekerült a futballistaként és edzőként is BL-t nyerők nagyon szűk körébe. Ezért is értékelendő, hogy eddig kiválóan alkalmazkodott a nyilvánvalóan számára kedvezőtlen helyzethez, ahhoz, hogy – különösen a mostani idényben – rengeteg sérültet kellett időről időre pótolnia. Keylor Navas, Pepe, Sergio Ramos, Casemiro, Luca Modric, Toni Kroos, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale és Alvaro Morata is rövidebb-hosszabb kihagyásra kényszerült már a szezonban, jellemző, hogy a keretből Lucas Vázquez játszott eddig a legtöbb bajnoki mérkőzésen (13/12), de csupán háromszor kezdőként.

A Marca szerint (is) biztosan Keylor Navas lesz a kapus, Carvajal, Sergio Ramos és Marcelo a négyből három védő. Valószínűleg Varane kezd majd Ramos mellett, miután ő nem játszotta végig a hétközi kupamérkőzést, ellentétben Pepével. A középpályás sorában Casemiro már játszott szerdán a kupában, de még aligha lesz kezdő. A két horvát, Luka Modric és Mateo Kovacic mellett Isco és esetleg James játéka tűnik valószínűleg – ha csak nem teszi Zidane Pepét a középpályára. Más kérdés, hogy ezt Mourinho annak idején megpróbálta, nem jött be. Elöl Karim Benzema és Cristiano Ronaldo játszik majd. A portugál egyébként eddig 15 gólt szerzett a Camp Nouban.

Ugyanez a Barcelonánál így fest: Ter-Stegen véd majd, a Sergi Roberto, Pique, Umtiti, Jordi Alba védelem előtt a Rakitic, Busquets, Denis Suárez trió, illetve a Messi, Luis Suárez, Neymar triumvirátus játszhat majd. A spanyol lapok szerint Iniesta felépülése nem kizárt, ebben az esetben Denis Suárez maradna ki. Nincs a tizenegyben Javier Mascherano, aki – írja a Marca – leginkább akkor játszana, ha Luis Enrique a háromvédős felállás mellett döntene.

Mindez azt sejteti, hogy Luis Enrique sokkal inkább a legerősebbnek vélt csapatával számolhat, kevesebb lesz a kényszerű hiányzó, mint a másik oldalon.

Megtörik-e Messi rossz sorozata?

A katalánoknál elsősorban az a kérdés, megtörik-e Messi rossz sorozata. Az argentin a legutóbbi öt, Real Madrid elleni mérkőzésén nem tudott a kapuba találni. Még a 2013–2014-es idényben, amikor Gerardo „Tata” Martino volt az edző, szerzett gólt a királyi klub ellen, mindjárt hármat is a 4-3-s győzelemnél. Azóta, 400 perc alatt, semmi.

Persze, nagy szerep hárul majd a védelemre is, ugyanis a Real Madrid a 2010–2011-es idény 0-5-je óta minden alkalommal szerzett gólt a Camp Nouban. Az eddigi összesen 110 fellépéséből csupán huszonkétszer volt eredménytelen. A Barca egyébként csupán kilencszer maradt gól nélkül hazai El Clásicón, a 2007–2008-as idény óta egyszer sem. A két csapat egymás elleni barcelonai találkozóin a leggyakoribb eredmény a 2-1-es hazai győzelem.

Most is nyernie kellene a Barcelonának ahhoz, hogy ne kerüljön túl nagy hátrányba a Madriddal szemben, ne felejtsük el, hogy tavasszal a Bernabéuban találkozik majd egymással a két csapat. Ott ahol a Madrid majd a másik nagy riválisát, az Atléticót is fogadja. Mindenesetre nehéz nem egyetérteni a Real Madrid korábbi edzőjével, az egykori szövetségi kapitánnyal, Vicente del Bosquéval: „Ha a Real Madrid győzni tud a Camp Nouban, nagy lépést tesz a bajnoki cím felé.” A rengeteg megszólaló közül a Real Madridhoz köthetők táborából csak Fernando Morientes énekelt ki a kórusból. Szerinte Luis Suárez a világ legjobb középcsatára...

A mérkőzés szombaton 16.15-kor kezdődik, a Sport1 közvetíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×