Bizottság vizsgálhatja az úszók panaszait

InfoRádió
2016. november 17. 20:50
Újabb úszók csatlakoztak a magyar szövetséget bírálók csoportjához. A szervezet vezetősége vizsgálatot kezdeményez, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja.

Hétre bővült azoknak a sportolóknak köre, akik kritizálják a Magyar Úszó Szövetséget. Hosszú Katinka keddi nyílt levelében azt írta, hogy a feltételek rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak. „A lényeg nem az úszásról, még kevésbé az úszókról szól. Az egész rendszer érdekek mentén szerveződik" - olvasható a levélben.

A háromszoros olimpiai bajnok közleménye után a szintén ötkarikás győztes Gyurta Dániel is kifejtette véleményét, ennek lényege, hogy jelenleg "nincs rend a magyar úszás körül". Ehhez csatlakozott az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka is, aki ösztönözte, hogy mielőbb szülessenek meg azok a döntések, amelyek szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészüléshez. A BVSC-s Bernek Pétert képviselő cég azt tette közzé, hogy a szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre. Csütörtökön a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid után Kozma Dominik is jelezte, kiállnak az ügyért, amely a reformokat sürgeti.

A Magyar Úszó Szövetség vezetősége bejelentette: vizsgálatot kezdeményez, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja. Ennek lefolytatását egy négytagú bizottságra bízzák - közölték az InfoRádió érdeklődésére. A testületet egy sportági szakvezető, egy sportoló, egy jogász és egy pénzügyi szakember alkotja majd, a tagok személyét viszont még nem hozták nyilvánosságra. A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül.

A szövetség közleményében tudatta azt is, arra törekszik, hogy Magyarország úszói továbbra is Európa legjobbjai között szerepeljenek az éremtáblázaton. A szervezet vezetése azt is fontosnak tartja, hogy a jövő évi vizes világbajnokság is hasonlóan sikeres legyen, mint az előző öt hazai rendezésű Európa-bajnokság.