eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Botránytól tart a FIFA egy krakkói vb-selejtezőn

Komoly szurkolói rendbontások várhatók a vasárnapi Ukrajna-Koszovó labdarúgó világbajnoki selejtezőn Krakkóban a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) elnevezésű szervezet szerint.

A nemzetközi szervezet szombaton figyelmeztetett, hogy a mérkőzést kiemelt biztonsági kockázatúként kellene kezelniük az illetékes hatóságoknak. Indoklásukban emlékeztettek, hogy a kelet-európai országokban több - szélsőjobboldali nézeteket valló - szurkolócsoport is kimondottan ellenzi Koszovó részvételét a 2018-as oroszországi világbajnokság kvalifikációs sorozatában, mert véleményük szerint az ország továbbra is Szerbia része.

A vasárnapi meccset éppen azért rendezik Krakkóban, mert a pályaválasztó Ukrajna kormánya sem ismeri el Koszovó függetlenségét. A helyszín azonban a FARE megítélése szerint szintén kockázatos, ugyanis idén nőtt a politikai feszültség Lengyelország és Ukrajna között.

A lengyel hatóságok korlátozták a nézőszámot, ezért maximum ezer szurkoló tekintheti meg a találkozót, ennek ellenére fennáll a veszélye, hogy ennél többen utaznak Krakkóba, ahol a két helyi klub, a Wisla és a Cracovia már hosszú ideje küzd a futballhuliganizmussal.

Piara Powar, a FARE ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a stadionon belül és azon kívül is igen nagy a kockázatuk az összecsapásoknak, a krakkói rendőrség szóvivője, Dariusz Lach viszont elmondta, hogy a maximált nézőszám miatt nem készülnek kiemelt biztonsági intézkedésekkel.

A mérkőzés előtt másfél nappal nem lehet pontosan tudni, hányan akarnak majd bejutni a stadionba és közülük kiket engednek be. Az ukrán szövetség szóvivője szerint mind az ezer drukker ukrán lesz, a koszovói szövetség szóvivője viszont azt mondta: noha a Koszovóban élőket minden bizonnyal visszatartja az utazástól a vízumkényszer, bíznak benne, hogy a külföldön élő honfitársaik közül többen is a helyszínen szurkolnak majd a válogatottnak.

Az európai szövetség (UEFA) május 3-án, a nemzetközi szövetség (FIFA) tíz nappal később vette fel tagjai közé Koszovót, amelynek válogatottját utólag sorolták be a világbajnoki selejtező mezőnyébe.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×