eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nehezen bírták a stresszt az edzők Rióban

Leginkább a versenyek szokatlan időpontja jelentett kihívást a riói olimpián - mondta az InfoRádiónak a 37 fős magyar olimpiai úszóválogatott orvosa, a Városmajori Szív -és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Merkely Béla szerint a felkészítésben a jól időzített átállás lehet az egyik kulcskérdés a jövőben.

Komoly egészségi probléma nem merült fel Rióban, a legfőbb kihívást a versenyek szokatlan időpontja jelentette – mondta az InfoRádióak Merkely Béla, az olimpiai úszóválogatott orvosa. A Semmelweis Egyetem rektorhelyettese szerint még egy jól akklimatizálódott sportoló számára is komoly kihívást okozott, hogy helyi idő szerint este 10 órakor kezdődtek a döntők. A magyar időzónára átvetítve az úszók csúcstevékenységet éjszaka 3 és 5 között kellett teljesíteni, ez a mindennapi életben az alvás ideje. Azok tudtak igazán jól szerepelni az olimpián, akik ehhez alkalmazkodni tudtak – fejtette ki.

„Ehhez nem volt elég, hogy egy héttel korábban megérkeztek Rióba az úszók, ehhez edzőtáborokon kellett részt venni, és az is sokat segített, hogy előtte számos versenyen indultak ebben a régióban, ahogy azt Hosszú Katinka is tette. Ezt a jövőben hangsúlyozottabban kell figyelembe enni” - emelte ki Merkely Béla.

A Városmajori Szív-és Érsebészeti Klinika igazgatója szerint egy ekkora létszámú csapatnál mindennap vannak teendők, kérdések, így izomhúzódásokkal, bélrendszeri panaszokkal, félsólégúti huruttal, szemészeti, fülészeti problémákkal is kellett foglalkozni.

„Ahol ilyen jelentős fizikai teljesítményre és pszichés koncentrációra van szükség, a legkisebb eltérésnek is jelentősége van, ezért a szakmánk legszélesebb szintjén kellett segítséget adni” - közölte.

Beszámolt arról is, hogy a verseny okozta stressz miatt néhány edzőnél előfordultak kardiovaszkuláris eltérések - szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, vérnyomáskiugrás -, amelyek hatékony orvosi beavatkozást igényeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×