eur:
393.45
usd:
368.15
bux:
66230.37
2024. április 24. szerda György

Eurómilliókra váltották az Eb-aranyat

Az Európa-bajnok portugál válogatott játékosai összesen több mint 125 millió euró értékben keltek el a nyári átigazolási időszakban. Váratlanul nagy összeg ahhoz képest, hogy a legnagyobb sztárjaik maradtak a helyükön. A magyarokkal azonos csoportba sorsolt portugál csapat ugyancsak kedden kezdi meg szereplését az oroszországi tornára vezető úton.

Renato Sanches, az Euro 2016 legjobb fiatal játékosa már a torna előtt elkötelezte magát a Bayern Münchenhez. Az SL Benfica 35 millió eurót keresett rajta, ennél nagyobb bevétele korábban csupán csak egyszer volt az egyesületnek, amikor négy éve eladta 40 millióért a belga Axel Witselt a szentpétervári Zenitnek. A fentiekből következően: a fiatal középpályás a Benfica legdrágábban eladott portugál játékosa.

Ugyanez a titulus illeti a Sporting CP-nél João Marióra. 2007 óta Naniért a Manchester Unitedtől kapott 25,5 millió euró volt az egyesületi csúcs, ezt most két eladás is felülmúlta. A középpályás João Mario a számunkra az érdekes, a másik távozó az algériai válogatott, egyébként a Leicter Citynek eladott Iszlam Szlimani. A 23 éves, mindössze 19-szeres válogatott João Mario számára kétségtelenül az Európa-bajnokság hozta meg a nagy kiugrást. Mindössze a legutóbbi két teljes szezonban játszott húsz mérkőzésnél többet a portugál élvonalban. Igaz, 2014 óta tényleg alapembernek számított a Sportingban. Októberben lesz két éve, hogy A-válogatottnak mondhatja magát, ellenben 77-szer játszott a különböző korosztályos válogatottakban. João Mario 40 millió euróért került az olasz Internazionale kötelékébe.

André Gomes már légiósként lépett tovább, a Valenciától ment 35 millióért az FC Barcelonához. Az elmúlt idényben nagyon megnőtt az ázsiója, José Mourinho is szívesen vitte volna a Manchester Unitedhez. A Benficától ment külföldre, a piaci értéke robbanásszerűen nőtt. 2015 nyarán már húszmilliót fizetett érte a Valencia, s a klub most még haszonnal is tudta továbbadni. André Gomes 2016 előtt mindössze négyszer szerepelt a portugál válogatottban, de immár alapember, idén kilenc meccsen van túl.

A torna közben felfedezett balhátvéd, Raphaël Guerreiro a harmadik a nagy 1993-as generációból, aki a nyári Európa-bajnokság után klubot váltott. Franciaországi születésű, francia az édesanyja, fura lehetett neki az Eb-döntő. Soha nem játszott még portugál klubban, s most egy ideig nem is fog, mivel a nyáron a Borussia Dortmundhoz igazolt. Tizenkét millió eurót fizettek érte a németek, majdnem tízmilliót keresett így rajta a 2013-ban őt 2,5 millióért megvásároló Lorient.

Klubot váltott a veterán Nani is, aki Törökországból, a Fenerbahçéból igazolt a Valenciához. „Csak” 8,5 millióba került, de a törökök így is kerestek az üzleten, mivel csupán hatért vették meg tavaly a Manchester Unitedtól.

A franciaországi tornán csak tartalék volt Rui Patricio mögött, de élete üzletét kötötte a 36 éves Eduardo is. A Braga nevelése volt, aztán a Genoa 2010-ben 4,5 millió eurót fizetett érte. Négy évvel később, többszöri kölcsönadás után, a szerződése lejártakor ingyen mehetett Zágrábba, a Dinamóhoz. Néhány hete ellenben ötmillió eurót fizetett érte a Thibaut Courtois tartalékát kereső Chelsea! Jellemző, hogy a reális értékeket megállapító transfermarkt.de mindössze másfél millióra becsülte a piaci értékét. A horvátok több mint a háromszorosát megkapták érte.

A 34 éves Bruno Alves, noha szerződése lejárta miatt térítési díj nélkül mehetett az olasz Cagliarinak, pályafutása során talán utoljára, jó szerződést tudott kötni. Immár Európa-bajnokként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×