Szabadlábon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ír tagja

InfoRádió / MTI
2016. augusztus 30. 19:55
Szabadlábra helyezték Patrick Hickeyt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ír tagját, de Brazíliát egyelőre nem hagyhatja el.

A 71 éves sportvezetőt azért vették őrizetbe augusztus 17-én a Rio de Janeiró-i olimpián, mert két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe.

Hickeyt előbb előállították egy hotelben, majd rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Amikor egészségi állapota megengedte, előzetes letartóztatásba került.

A brazil hatóságok kedden közölték, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de mivel az ügyben még tart a nyomozás, az illetékes bíró úgy döntött, hogy bevonja az útlevelét és a sportdiplomata nem hagyhatja el az országot.

Hickey a botrány kirobbanása után lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről, így a Ír és az Európai Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról, a NOB végrehajtó bizottsági tagságáról, valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztjáról.

Rajta kívül hat személy útlevelét vették el a brazil hatóságok, melyek számítógépeket, mobiltelefonokat és belépőket is lefoglaltak.

A 13 gyanúsított részt vett mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehetett volna szert, miközben a terjesztő THG Sports elnevezésű cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására.