eur:
393.09
usd:
367.33
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Orosz színekben nem indul atléta Rióban

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa pénteken úgy döntött, hogy fenntartja az orosz szövetség (VFLA) felfüggesztését, így az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, és a riói olimpián sem, igaz, ez utóbbira nyitva hagyott egy kiskaput azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy az országon kívül készülnek és folyamatosan ellenőrzik őket.

Az IAAF közleménye szerint a tavaly novemberben az orosz doppingellenes lépések megfigyelésére és azok segítésére felállított öttagú bizottság négy, a tagok által egyhangúlag támogatott ajánlást tett az IAAF tanácsának, mely elfogadta azokat.

Ezek közül az első az volt, hogy a VFLA felfüggesztését ne szüntessék meg, mert több előzetesen szabott követelménynek sem felelt meg az ország a legutóbbi ellenőrzéskor.

A bizottság az ajánlás indoklását részletezte is, kiemelve, hogy a doppingolás elfogadásának kultúrája mélyen gyökerezik az országban, s ez alapvetően mostanra sem változott meg. E mellett továbbra sem hoztak létre erős és hatékony doppingellenes rendszert, mely visszatartó erővel bírna és segítené a felderítést. Továbbá részben már igazolt gyanú merült fel, hogy az orosz vezetők nem támogatják a doppingellenes harcot, sőt, szisztematikus doppingrendszert működtetnek és próbálják eltitkolni a pozitív eseteket.

"Az, hogy az orosz szövetség felfüggesztését nem szüntetjük meg, azt jelenti, hogy az orosz atléták továbbra sem vehetnek részt az IAAF szabályai szerint sorra kerülő nemzetközi versenyeken, beleértve az Európa-bajnokságot és a riói olimpiát" - írta közleményében a nemzetközi szövetség.

A tanács a bizottság másik három javaslatát is elfogadta, s ezek közül kettő ad reményt egyes orosz versenyzők riói indulására: azok a versenyzők ugyanis, akik egyértelműen és meggyőzően bizonyítják, hogy kívül állnak az orosz rendszeren, mert külföldön, megfelelő doppingellenes rendszerrel bíró helyen élnek, s rendszeres doppingellenőrzéseken esnek át, kérvényezhetnek indulási engedélyt a nemzetközi versenyeken. Ilyen engedéllyel orosz színekben nem, csak semlegesként indulhatnak a versenyeken.

A másik elfogadott javaslat hasonló engedély kérvényezését teszi lehetővé azoknak, akik nagy segítséget nyújtanak a doppingellenes harcban. Ebben a javaslatban külön is megemlítették az orosz doppingbotrányt kirobbantó német dokumentumfilmben szerepelt Julija Sztyepanova középtávfutót.

"A tanács egyhangúlag elfogadta az ajánlásokat, s ezzel nagyon világossá tette a sportolók és a közvélemény felé is, hogy a cél a sportág megreformálása" - kommentálta a döntéseket Sebastian Coe, az IAAF elnöke, hozzátéve, hogy az öttagú bizottság segítségével az IAAF folytatja a közös munkát az orosz szövetséggel azért, hogy az orosz atléták minél hamarabb visszatérhessenek a versenyekre.

Az IAAF a 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán tavaly novemberben függesztette fel az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát, majd márciusban fenntartotta eredeti döntését.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×