eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A brazil sportminiszter nem tart a zikajárványtól

Leonardo Picciani brazil sportminiszter szerint az augusztusi riói olimpia ideje alatt már nem kell tartani a zikajárványtól.

"Eddig 43 tesztversenynek adtunk otthont, ezeken összesen nagyjából 7000 sportoló vett részt, és senki nem fertőződött meg zika- vagy dengue-vírussal. Áprilisban 4300 esetet regisztráltak, májusban már csak 700-at, és mivel további jelentős csökkenés várható, júniusban, júliusban és augusztusban a megbetegedések száma már nagyon közel lesz a nullához" - nyilatkozta Picciani a BBC-nek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a múlt héten szakértői bizottságot hívott össze annak megállapítására, hogy mekkora fenyegetést jelent a Rio de Janeiró-i olimpia számára a zikajárvány.

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - zikavírus elsősorban a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokat. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, másfél millióra teszik a fertőzések számát. Több latin-amerikai országban megcsappant ugyan az új fertőzések mennyisége, de vannak olyan országok, ahol a kór később ütötte fel fejét - mint a Dominikai Köztársaságban vagy Guadelupe-on -, és egyre több a megbetegedés.

"A megelőzés és a védekezés teljes mértékben biztosított. Egyetlen sportolónak vagy látogatónak sem kell aggódnia, aki Rio de Janeiróba utazik, mert Brazília felkészült az ötkarikás játékokra" - nyilatkozta Leonardo Picciani.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×