Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tesztelik a videóbírót a következő idényben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztrál, német, portugál, holland, brazil és észak-amerikai labdarúgó-mérkőzéseken tesztelik a videóbírót a következő idényben.

A nemzetközi szövetség (FIFA) csütörtöki bejelentése szerint a kísérletekre az ausztrál élvonalban, a német Bundesligában, a portugál első osztályban és a kupában, illetve az észak-amerikai profiligában (MLS) kerül sor. A brazilok és a hollandok még nem határozták meg, melyik sorozatokban biztosítanak lehetőséget az eszköz használatára.

A sportág szabályalkotó testületének (IFAB) közleményéből kiderül, hogy a Japánban sorra kerülő decemberi klubvilágbajnokságon is tesztelik a videóbírót.

Az IFAB március elején adott zöld utat a videóbírónak, hogy segítse a játékvezetők döntését. A nemzetközi szervezet kétéves tesztidőszakot szavazott meg a technológia igénybevételére, amelyet négy esetben hívhatnak majd segítségül a bírók: gólok, kiállítások és büntetők megítélésekor, illetve a szabálytalanságot elkövető játékos azonosításánál. A visszanézést a játékvezető, vagy a mérkőzést felügyelő és a videótechnológiát kezelő bizottság kezdeményezheti.

A próbaidőszak elején még nem fogják megállítani a játékot egy-egy vitatott szituációnál, vagyis az eszköz használata nem lesz hatással a mérkőzés menetére.

Gianni Infantino FIFA-elnök reményét fejezte ki, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokságon már éles helyzetekben is használhatják a segédeszközt.