eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hargitay: Egy megfázás ilyenkor már végzetes lehet

Tiszteletben tartja és megérti a magyar úszó válogatott kapitánya, hogy Gyurta Dániel az olimpiára való felkészülés miatt kihagyja a londoni Európa-bajnokságot. Hargitay András az InfoRádiónak adott interjúban jelezte, hogy érmeket vár Hosszú Katinkától és Cseh Lászlótól, és szerinte szép eredménnyel zár majd az összesen 31 versenyzővel induló magyar csapat.

„A cél igazából nem az volt, hogy sokan jussunk ki az Eb-re, hanem az, hogy Londonban olyanok induljanak, akik olimpiai A szintet tudnak úszni. Ennek az az oka, hogy az olimpiára nagyjából két versenyzőre számítva egy edző utazhat kísérőként. Szeretnénk, hogy a legjobb versenyzőink a saját edzőjükkel mehessenek ki, és bizony a nagyon szigorú olimpiai kvótarendszer miatt ez nehézkessé válhat” - mondta a szakvezető.

Hargitay: Egy megfázás ilyenkor már végzetes lehet

Hargitay András hozzátette: azt szeretné, hogy minél népesebb legyen az olimpiai csapat is, de ez csak úgy teljesülhet, ha meghatározzák, hogy az A szintet úszók vegyenek részt a kiemelt versenyeken - ilyen természetesen az Eb is. Ezért nem dúsították fel a Londonba készülő keretet, hanem szintet szabtak. Ez pedig a 2014-es berlini Eb-n a döntőbe kerüléshez szükséges idő volt. Aki ezt megúszta, az a csapat tagja lehetett, miként az is, aki A szintet úszott az olimpiára.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurta Dániel személyében a magyar válogatott egyik legnevesebb tagja hagyja ki a mostani Eb-t, az olimpiára való készülés miatt, Hargitay András úgy fogalmazott: „Daninak és a magyar úszósportnak egyaránt érdeke, hogy a lehető legjobban szerepeljen az olimpián. Ha az edzőjével és felkészítőjével úgy látják jónak, hogy ezt az Eb-t kihagyják, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Úgy gondolom, hogy ez az olimpiai felkészülését szolgálja, hiszen a 200 mell mezőnye annyira szoros, annyira figyelik egymást, hogy nem lenne feltétlenül jó dolog, ha Gyurta most akár egy győzelemmel kiismertetné magát, miként az sem, ha esetleg leszorulna a dobogóról vagy az első helyről. Tartogassa az erejét az olimpiára”.

Hosszú Katinka ugyanakkor hat számot is vállal egyéniben, 100 gyorson, 100 háton, 200 háton, 100 pillangón 200 vegyesen és 400 vegyesen is indul. Hargitay András szerint a két versenyzőnek teljesen más a felkészülési rendje, így a döntésükben nincs semmi meglepő.

„Azokban a számokon, amelyekben esélyes, nyilván azt szeretnénk, hogy győzzön, de ne felejtsük azt sem el, hogy Hosszú Katinka még nem olimpiai aranyérmes, szemben Gyurta Danival. Ha valakinek, akkor Hosszú Katinkának a felkészülése érdekében mindent el kell követni ahhoz, hogy az olimpián győzzön. Ha ők ezt az utat látják ehhez jónak, akkor ezt helyeseljük, és ezekben nevezzük” - fogalmazott a kapitány.

Hozzátette: azt is tervezik, hogy Hosszú Katinka a 4x200-as gyorsváltóban elindul. Ám azt is mérlegelni kell, hogy a részvétel ne zavarja egy esélyes versenyző egyéni számát. Ilyenkor nagyon át kell gondolni, hogy föláldozzák-e a váltóval az egyéni szereplést.

A férfiak közül Cseh László és Telegdy Ádám is négy-négy számban indul. A magyar úszóválogatott kapitánya Cseh László tavaly augusztusi kazanyi szereplését nagyon kellemes meglepetésnek nevezte. Utalt a korábbi évek eredményeire is.

„Ha nem annyira peches, hogy Phelps van előtte, akkor ő többszörös olimpiai bajnok. De Cseh László többször jelezte: úgy szeretne a legjobb lenni, hogy a legjobbak ott vannak. Számára a cél a riói olimpia, ennek a készülésnek a része az Eb is” - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy hány éremmel lenne elégedett a londoni Európa-bajnokságon, Hargitay András megjegyezte: miután Gyurta Dániel nem lesz ott a versenyen, emiatt biztosan érmet veszít a magyar csapat. Az pedig nagy kérdés, hányat fognak nyerni. Mindenesetre szerinte szép eredmények várhatók.

„Nagyon reménykedem abban, hogy az elmúlt időkben megszokott eredményeket hozzuk éremben és pontozásban, sok döntős helyet, több aranyat, több ezüstöt és bronzot várunk. Nagyon reménykedem abban is, hogy további olimpiai kvóták lesznek” - fogalmazott az úszókapitány.

A magyar csapat május 13-án utazik el Londonba és 23-án érkezik haza. A versenyek 16-ától 22-éig tartanak. Addig az úgynevezett utolsó csiszolásokat végzik.

„Lehet, hogy furcsán hangzik, de most leginkább arra kell odafigyelni, hogy mindenki megőrizze a saját testi épségét. Egy megfázás, egy tüsszögés, egy orrbedugulás, vagy egy hányással vagy hasmenéssel járó vírusfertőzés végzetes lehet. Ha mindenki megőrzi az egészségét, akkor szerintem jó szereplés várható. A munkának a nagy részét versenyzőink már megtették” - zárta szavait az InfoRádióban Hargitay András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×