eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem lenne csalódás a kiesés a jégkorong vb-n

Nem lenne csalódás, ha a magyar jégkorong-válogatott kiesne a pénteken rajtoló oroszországi világbajnokságon, a magyar szövetség elnöke, Kovács Csaba ugyanakkor szeretné, ha a csapat "előbb-utóbb liftező" lenne az élvonal és a divízió I/A között.

Kovács Csaba kiemelte: amikor a hoki a 2008-as szapporói feljutás után bekerült a kiemelt látványsportok közé, és a sportágba áramlani kezdtek a TAO-pénzek, akkor a szövetség az igazolt versenyzők számának jelentős növekedését, a tucatnyi jégpálya építését és az újból feljutást tűzte ki célul. Ezek közül mind megvalósult. A szövetség bízik benne, hogy a magyarok ezentúl "lifteznek" majd, azaz nem évtizedenként egyszer, hanem gyakrabban sikerül kivívni a feljutást, mint például a szlovénoknak vagy a kazahoknak.

A pénteken rajtoló vb-n nem csak amiatt lesz nehéz kivívni a bennmaradást, mert az ellenfelek roppant erősek, hanem azért is, mert a német és francia, azaz a magyarokhoz világranglistán közel eső két együttes nem eshet ki, ugyanis jövőre a házigazda jogán indulhat. Így aztán elképzelhető, hogy egy győzelem kevés lesz az elittagság meghosszabbításához.

A magyar csapat akkor esik ki, ha a szentpétervári nyolcas utolsó helyén végez, vagy úgy lesz hetedik, hogy a német vagy a francia csapatot előzi meg és közben a moszkvai csoport hetedik helyezettjénél rosszabb a mutatója.

A magyarok először 2008-ban jutottak fel a 16-os élmezőnybe, majd a 2009-es kiesést követően tavaly, Krakkóban léptek ismét a legmagasabb szintre. A második világháború előtt még csak egyetlen egy osztály létezett és annak tagja volt a válogatott, de hetven évet kellett várni arra, hogy újra a legjobbak ellen léphessen jégre.

A szapporói feljutást kiharcoló hősök közül már csak öten - Hetényi Zoltán, Benk András, ifj. Kovács Csaba, Vas János és Vas Márton - vannak a keretben, az 1980 előtt született "aranygeneráció" tagjai nagyrészt visszavonultak, többen már a válogatott edzői stábjában kaptak helyet.

A generációváltás megtörtént, Chernomaz pedig annak ellenére tudta Krakkóban feljutáshoz segíteni a csapatot, hogy rengeteg fiatal kapott bizonyítási lehetőséget. Most még tovább fiatalodott a keret, amelynek tagja például az a 18 éves Garát Zsombor, aki előbb játszik majd A-csoportos vb-mérkőzést, mint felnőtt bajnoki összecsapást. De a 19 esztendős Stipsicz Bence és Galló Vilmos vagy a 22 éves Vay Ádám is első vb-jén szerepel.

A fiatalok mellett több honosított hokis erősíti a keretet: a kanadai születésű Dudás Jesse és Sagert Kalvin és az amerikai Wehrs Kevin a hátvédsor stabilizálásáért felel. A 41 éves, NHL-es múltú Banham Frank, valamint Sarauer Andrew már a krakkói feljutásban is döntő érdemeket szerzett. A magyar szövetség elnöksége amúgy egyszerre maximum öt honosított szerepeltetését engedélyezi a válogatottban.

A vb-n az első két ellenfél, Szlovákia és Kanada a világ élmezőnyéhez tartozik. A szlovákok bevallásuk szerint a 2009-es vb-n lebecsülték a magyarokat, és szenvedve, 13 másodperccel a vége előtt lőtték a győztes góljukat. Most a szlovák kapitány több magyar felkészülési mérkőzést a helyszínen tekintett meg, és igyekezett feltérképezni Rich Chernomaz csapatát. Kanada címvédő és olimpiai bajnok, ellenük nincs esély, 2009-ben 9-0-ra győzték le a magyarokat. A cél az lehet, hogy ennél kisebb legyen a különbség. Ahogy a csatár ifj. Kovács Csaba megjegyezte: azok ellen lépnek pályára, akiket nap mint nap csodálnak a tévében.

A harmadik rivális, a franciák ellen lehet a magyaroknak keresnivalójuk, de ők is olyan erőt képviselnek, hogy az elmúlt időszakban nem volt kiesési gondjuk, 2007 óta nem jártak a másodosztályban. Őket követik a finnek, akik szintén más szintet képviselnek, NHL-es és KHL-es sztárjaik ellen vajmi kevés az esély a pontszerzésre. Ez vonatkozik az amerikai gárdára is.

Az utolsó két összecsapáson olyan csapatok következnek, akik ellen lehetőség kínálkozik a bennmaradásra. A fehéroroszok ugyan meg tudják nehezíteni az elitcsapatok dolgát, ám Chernomaz szerint a vb ezen szakaszában állhatnak úgy, hogy megszorongathatók. A németek elleni csoportzáráson, pünkösdhétfőn sok minden múlik, mert elvileg ellenük is pontot kell szerezni a bennmaradásért.

A szentpétervári nyolcasból Kanada, Finnország és az Egyesült Államok, míg a moszkvai csoportból a házigazda orosz, valamint a svéd és a cseh csapat szólhat bele az éremkért folyó küzdelembe. A két városból a négy-négy legjobb kerül a negyeddöntőbe.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×