eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla

Az Atlético jutott a BL-döntőbe a kihagyott tizenegyesek mérkőzésén

Az Atlético Madrid jutott a milánói fináléba, miután „csak” 2-1-re kapott ki a Bayerntől az Allianz Arénában. Pep Guardiola három év alatt háromszor búcsúzott a BL-elődöntőben, mind a három spanyol sztárklub kiejtette egyszer.

2016 eddigi legfontosabb mérkőzését vívja a Bayern München az Atlético Madrid ellen. Pep Guardiola, a bajorok edzője az előző két szezonban kétszer búcsúzott a BL-elődöntőben spanyol rivális ellen. Egy harmadik ma este egyben azt is jelentené, hogy biztosan nemzetközi siker nélkül zárja le a müncheni éveit. 

Noha a Bayern a legutóbbi hazai BL-találkozóját „csupán” 1-0-ra nyerte meg a portugál SL Benfica ellen, az utóbbi hónapok mérlege egyszerűen pazar. Tizenegy győzelem a legutóbbi tizenegy hazai BL-találkozón, 41 szerzett góllal!

A Bayernben ezúttal természetesen kezd a múlt héten meglepetésre a találkozó nagy részében a kispadra száműzött Thomas Müller, visszatér a a legutóbbi bajnoki meccsen pihentetett Robert Lewandowski, Philipp Lahm, Xabi Alonso trió, s játszik a védelemben Jerome Boateng, aki sérülése miatt hónapokat hagyott ki. A ghánai-német középhátvéd távolléte instabillá tette a Bayern védelmét. 

Pep Guardiola a Neuer – Lahm, Martinez, Boateng, Alaba – Xabi Alonso, Vidal –Ribery, Douglas Costa – Müller, Lewandowski tizenegyet választotta, ez lehetne „közönségválogatott” is, alkalmasint ez a legerősebb mostanság. (Függetlenül attól, hogy Thiago Alcantara nem kezd.)

Diego „Cholo” Simeone megkönnyebbült a kezdés előtti órákban: felépült, játszhat az urugayi Diego Godin, a világ egyik legkiválóbb középső védője. Azon a hét BL-meccsen, amelyeken ő és José Giménez kezdett középen az Atléticó védelmében,  a csapat mindössze két gólt kapott. 

Egyébként is ez a találkozó alapkérdése: kap-e gólt az Atlético szupervédelme? Jan Oblak, a szlovén kapus – minden sorozatot beszámolva – 68 mérkőzéséből 41-en nem kapott gólt az Atlétiben. A „colchonerók”, a matracosok 602 perce nem kaptak gólt.

Az argentin edző az Oblak – Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis – Augusto, Gabi – Koke, Saúl – Griezmann, Fernando Torres tizenegyet választotta. 

Az első tíz perc a Bayern labdabirtoklási fölényével, de helyzet nélkül telt el. Az első lövés Vidalé volt, de a kapu fölé szállt a labda. A másik oldalon Gabi löketére Neuernek vetődnie kellett, de ura volt a helyzetnek. 

Müller letette a labdát Lewandowskinak, de a lengyel kisodródott, a kirepülő Oblak hárított. 

A szlovén kapus hibázott Ribéry távoli lövése után, de aztán önfeláldozó vetődéssel meg tudta zavarni Lewandowskit.

Augusto megrúgta Alabát, 18 méterről rúghat szabadot a Bayern. Gól! Oblak nem látott a sorfaltól, Xabi Alonso lövése után Giménezről pattant a labda a kapuba.  Bayern München–Atlético Madrid 1-0

Giménez a tizenhatoson belül lerántotta Javi Martínezt, Cakir habozás nélkül megítélte a tizenegyest. Thomas Müller büntetőjét Oblak kivédte!

Ezt megúszta az Atlético, de változtatnia kell a játékán, mert amennyit eddig mutatott, annyival nem lehet kibekkelni a meccset. 

A második félidő Bayern-fölénnyel kezdődött, de a spanyolok jól védekeztek. 

Az 54. percben az Atlético az első helyzetéből gólt szerzett. Fernando Torres kiugratta a lesgyanús helyzetből induló Griezmannt, aki, ha már megkapta a lehetőséget, élt vele. Bayern München–Atlético Madrid 1-1.

A gól után feljött az Atlético, a Bayern zavarodottnak tűnt. Tíz perc alatt magához tért a hazai csapat, ismét támadásba lendült. De Oblak egyelőre állja a sarat. 

Csere a Bayernnél, Douglas Costa helyett Kingsley Coman folytatja. 

Ismét vezet a Bayern! Vidal lefejelte a késlekedő Filipe Luist, Lewandowski pedig bestukkolta. Nagyon izgalmas lesz a következő negyedóra. Bayern–Atlético 2-1

Micsoda dráma! Bírói tévedésből tizenegyest kapott az Atlético (Martínez szabálytalankodott Fernando Torresszel, de a tizenhatoson kívül), de Fernando Torres lövését Manuel Neuer kivédte. Maradt esélye a Bayernnek. 

A 88. percben Alaba lövése után megpattant a labda a védőkön, Oblak valahogy odaért, kiütötte a gólvonal előtt. 

A 96. percben véget ért a mérkőzés, a Bayern München 2-1-re nyert, de idegenben lőtt góljával az Atlético Madrid jutott be a döntőbe. 2014 után újra. 

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×