eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lebukott az orosz olimpiai bajnok

A női kalapácsvetés olimpiai bajnoka, Tatyjana Bjeloborodova - lánynevén Liszenko - az újabb név azon a listán, amely az orosz atlétikát sújtó doppingbotrány érintettjeit tartalmazza.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint a sportág nemzetközi szövetsége (IAAF) kedden tudatta, hogy ideiglenesen felfüggesztették a versenyzési jogát Bjeloborodovának, aki a 2005-ös atlétikai világbajnokságon - amelyen ezüstérmet szerzett - levett minták újraelemzésekor bukott meg pozitív teszteredménye miatt. Az IAAF nem erősítette meg hivatalosan a hírt, az orosz sportági szövetség (VFLA) elnöke, Dmitrij Sljahtyin pedig azt nyilatkozta a TASZSZ-nak, hogy az esetről, így Bjeloborodova felfüggesztéséről semmiféle dokumentumot nem kaptak.

Bjeloborodova 2007-től két évre el volt tiltva szteroidhasználat miatt, így ha most is doppingolt, örökös eltiltásra számíthat, amellett elveszítheti 2012-es olimpiai aranyérmét is.

A 32 éves kalapácsvetőnek, aki 2014-ig versenyzett Tatyjana Liszenko néven, két világbajnoki elsősége (2011, 2013) és egy Európa-bajnoki címe (2006) is van, s volt világcsúcstartó is: a 78,61 méteres eredményét előző eltiltása során törölték. Az atlétikába tavaly tért vissza, három hónappal azután, hogy februárban szült. A 2015-ös orosz bajnokságon indult, s kilencedik lett, idén viszont még nem versenyzett.

A tesztelésre levett minták újraelemzését a tudománynak, benne az ellenőrzés megbízhatóságának fejlődése tette-teszi lehetővé. Az időhatárt is kitolták: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a tudományos előrelépésre építve emelte nyolcról tíz évre azt az időt, amíg újraelemezhetők a levett doppingminták. A 2005-ös minták 2013-as analizálásakor már rábukkantak pozitív esetekre, többek között öt vb-érmesről derült ki, hogy tiltott segítséget vett igénybe. Egyes információk arról szóltak, hogy az újraellenőrzött minták 18 orosz atléta esetében hoztak pozitív eredményt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×