El clásico előtt - Hiányzik a Real Madridból a realitás

Infostart
2016. április 2. 10:00
Szombat este a futballvilág a Camp Noura, Barcelonára, az El Clásicóra figyel. A spanyol, sőt a világsajtó kiemelten foglalkozik az előkészületekkel, szinte minden kulcsjátékos nyilatkozik. Gareth Bale is, aki vagy téved, vagy látnok.

A walesi szélső azt mondta, hogy miután csapata sokkal egységesebb, összeszedettebb, mint az idény korábbi szakaszában volt, nyerési eséllyel megy Barcelonába. Ez a kevésbé vitatható mondata a nyilatkozatának, ugyanis úgy folytatta, hogy ha nyernek, még a bajnoki címre is marad esélyük.

Fő az optimizmus, de a realitás az más. A Barcelona tízpontos előnyben van, ebből lenne hét a hátralévő hét fordulóra. Nagy fordulat bármikor történhet, de a Barça 2008 tavasza óta egyszer sem szerepelt olyan rosszul, mint amivel most elvesztené a bajnoki címet. Nem szólva arról, hogy arra sincsen garancia, hogy a Madrid megnyeri az összes hátralévő bajnokiját.

Így aztán a szombati meccs „tétje” inkább a presztízs. Vagy például az, hogy meg tudja-e kaparintani a Real Madrid története századik, a Camp Nouban szerzett gólját. A két csapat eddig 85-ször találkozott ott, a mérleg 49 katalán győzelem, 17 döntetlen és 19 Real Madrid-siker. A „fehérek” 99 találatából Paco Gento lőtte a legtöbbet (8).

A két csapat vélhetően a legerősebb összeállításában játszhat majd, egyedül Jordi Alba szereplése kétséges. A barcelonai Sport is csak a balhátvéd játékát ítéli meg kétesélyesnek, kiemelve, hogy ezúttal nem fogott a FIFA-vírus a Barça játékosain, szinte mindenki kiváló állapotban tért vissza hazája válogatottjától, beleértve a Dél-Amerikában jártakat is, akik közül egyébként Neymar kihagyta a második, a paraguayiak elleni világbajnoki selejtezőt az eltiltása miatt. Felépült ellenben Sergi Busquets, aki az elmúlt napokban sérült volt.

Ugyanez igaz a másik oldalra is, ahol Sergio Ramos játéka miatt aggódtak a csapat hívei. A BBC trió mindhárom tagja harcra készül, így Cristiano Ronaldo is, aki vezeti a la Liga góllövőlistáját (28 gól), annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban gyakran kritizálták amiatt, hogy nem olyan hatékony, mint az előző idényekben. (Egyébként a spanyol bajnokság mellett a BL góllövőlistáját is vezeti...) Ugyanakkor tény, hogy a portugál szupersztár nem szerzett gólt a legutóbbi négy olyan meccsén, amelyet a bajnokság élcsapatai ellen vívott a Real Madrid, s ez tőle felettébb szokatlan. Ami az El Clásicókon szerzett gólokat illeti, klubja örökranglistáján egyelőre a harmadik, Raúllal holtversenyben.

Karim Benzema jóval CR7 mögött áll a góllövőlistán, de az MSN és BBC hármasokból neki a legjobb a mutatója: a mostani bajnoki idényben minden a pályán töltött 78 percében a kapuba talált. Gareth Bale eddig a pályafutása során csak egy gólt szerzett El Clásicón, de az nagyon emlékezetes, a fél pályát végigrohanva nyerte meg a 2014-es Király-kupa (Copa del Rey) döntőjét vele.

A katalánok triójából Neymar egészséges, de eltiltás miatt pihent a hét elején, a paraguayiak ellen. Luis Suárez, aki a mostani szezon leggólerősebb Barcelona-játékosa az uruguayiak múlt heti meccsén talált kapuba. Lionel Messi a bolíviaiaknak lőtt gólt büntetőből. Az argentin egyébként az El Clásicók eddigi gólkirálya, minden sorozatot figyelembe véve 21 találatnál jár. Utána három Real Madrid-játékos, Alfredo Di Stéfano (18), Raúl és Cristiano Ronaldo (15-15) következik. Kizárólag a bajnoki mérkőzéseket tekintve sincsen gólerősebb Messinél, de ott, talán csak szombat estig, Di Stéfanóval holtversenyben első (14-14).

A hadra fogható játékosok közül Andrés Iniesta (32) játszott eddig a legtöbb El Clásicón, eggyel megelőzve Messit. Az örökranglistát 42 találkozóval Gento, az ifjabbik Manuel Sanchis és Xavi vezeti.

Érdekes, hogy egy ilyen mérkőzés mindig felszínre dobja a legőrültebb híreket. Az első számú brit bulvárlap, a Sun, például, azzal vezeti fel a meccset, hogy a Manchester City nem tett még le Messi nyári megszerzéséről, s persze érvként hozzáteszi, Pep Guardiola lesz majd az angol együttes edzője. Ugyancsak átigazolási találgatás főszereplője a hét elején a német válogatott az olaszok elleni győztes mérkőzésén is szerepelt Marc-André ter Stegen is, akit több más angol klubbal egyetemben a Manchester United is vinne, feltehetően felkészülve David de Gea esetleges távozására is.

Mint közismert, Luis Enrique a Barcelona vezetőedzője is játszott a Real Madridban, de jóval azelőtt még, hogy Zinedine Zidane a királyi klubhoz igazolt. Így játékostársak sem voltak, ellenben ellenfelek igen, a 2003-as El Clásicón támadt is egy emlékezetes afférjuk.

A mérkőzés természetesen részben az emlékezésé lesz, a Barcelona mélyen gyászolja Johan Cruyffot. Mind a nyolc, még életben lévő korábbi elnök ott lesz a díszpáholyban. A találkozó gyászszünettel kezdődik majd, a 90 000 néző pedig élőképpel és a Köszönjük, Johan (Grácies Johan) felirattal búcsúzik története egyik legnagyobb alakjától.

A mérkőzés szombaton 20.30-kor kezdődik, a találkozót a Sport1 élőben közvetíti. (A felvezetés már 19.15-kor elkezdődik.)