eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eszék ma Real Madrid- és Inter-sztárokat is láthat

Ma megkezdődik az európai felkészülési mérkőzések és a dél-amerikai világbajnoki selejtezők szűk egy héten át tartó sora. A szerdai program slágere a szombaton, Budapesten játszó horvátok eszéki találkozója az izraeliek ellen.

A horvátok a kilencvenes évek elején kivívott függetlenségük óta a szlovénokkal mérkőztek a legtöbbször (kilencszer), s most "egyenlítenek" az izraeliek. A déli szomszéd eredetileg kijelölt keretéből kiesett Ivan Rakitiæ (Barcelona) és Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), ám Ante Èaèiæ szövetségi kapitány nem hívott be senkit a pótlásukra. Így is nagyon erős a keret, a Real Madrid két játékosával, Luka Modriæ-csal és Kovaèiæ-csal, Vedran Æorlukával, a Liverpoolban játszó Dejan Lovrennel, a 127-szeres válogatott Darijo Srnával, valamint a Serie A-ból behívott Marcelo Brozoviæ-csal, Ivan Peri¹iæ-csel (mindkettő Inter), Mario Mand¾ukiæ-csal (Juventus) és Nikola Kaliniæ-csal (Fiorentina). Az izraeliek keretében a 24 meghívottból 15-en hazai klubban játszanak, immár a válogatottsági rekorder, a 97. fellépésénél járó Joszi Benajun is.

Az ugyancsak Eb-résztvevő román válogatott a bolgár határ mentén lévő Gyurgyevóban fogadja a litván csapatot. Anghel Iordãnescu 26 tagú, bő keretet állított össze erre, valamint a spanyolok elleni, vasárnapi kolozsvári mérkőzésre. Két "öreg harcos" Rãzvan Raț és Dorin Goian, valamint Paul Papp is hiányzik a névsorból, de meghívott három újoncot is, Alin Toșcát, Nicolae Stanciut (mindkettő Steaua) és Ioan Horát (Pandurii Târgu Jiu). Ismét tagja keretnek Sepsi László, aki tavaly óta a Nürnberg futballistája. A magyar nemzetiségű balhátvéd 2010 óta mindössze egyszer, tavaly az északírek ellen lépett pályára a román válogatottban.

A lengyelek este a Lech stadionjában, Poznañban mérkőznek a szerbekkel, majd szombaton Wroc³awban fogadják a finneket. (Érdekes választás, Adam Nawa³ka együttese a németekkel, az ukránokkal és az északírekkel lesz azonos csoportban az Eb-n.) Kilencen nem kaptak meghívót a november 17-i, a csehek elleni mérkőzésre toborzott keret tagjai közül, de alkalmasint ez az erősebb névsor, a lengyel futball minden aktuális nagy sztárja a fedélzeten lesz. Robert Lewandowski, a Bayern München csatára, noha mindössze 27 éves még csak, szombaton a 75. válogatottságát ünnepli majd, ezzel második a mostani keretben a szereplések számát tekintve korábbi dortmundi klubtársa, Jakub B³aszczykowski mögött.

A szerdai mérkőzések
Horvátország-Izrael, Eszék 18.00
Szlovénia-Macedónia 19.00
Románia-Litvánia, Gyurgyevó 19.00
Lengyelország-Szerbia, Poznañ 20.45


A további heti program
CSÜTÖRTÖK
Dél-amerikai vb-selejtezők, 5. forduló:
Bolívia-Kolumbia, La Paz 21.00
Ecuador-Paraguay, Quito 22.00

Felkészülési mérkőzések:
Málta-Moldova, Ta' Qali 15.00
Görögország-Montenegró, Pireusz 18.00
Észtország-Norvégia, Tallinn 18.00
Törökország-Svédország, Antalya 19.45
Ukrajna-Ciprus, Ogyessza 20.00
Dánia-Izland, Herning 20.00
Csehország-Skócia, Prága 20.45
Olaszország-Spanyolország, Udine 20.45
Wales-Észak-Írország, Cardiff 20.45

PÉNTEK
Dél-amerikai vb-selejtezők, 5. forduló:
Chile-Argentína, Santiago De Chile 0.30
Peru-Venezuela, Lima 3.15

Felkészülési mérkőzések:
Örményország-Fehéroroszország, Jereván 18.00
Luxemburg - Bosznia-Hercegovina, Luxembourg 20.15
Hollandia-Franciaország, Amszterdam 20.45 (DIGI Sport 1)
Írország-Svájc, Dublin 20.45
Szlovákia-Lettország, Nagyszombat 21.30
Portugália-Bulgária, Leiria 21.45

SZOMBAT
Dél-amerikai vb-selejtezők, 5. forduló:
Brazília-Uruguay, Recife 1.45

Felkészülési mérkőzések:
Magyarország-Horvátország, Groupama Aréna 18.00 (M4)
Oroszország-Litvánia, Moszkva 17.00
Ausztria-Albánia, Bécs 17.30 (DIGI Sport 2)
Lengyelország-Finnország, Wroclaw 17.30
Azerbajdzsán-Kazahsztán, Antalya 18.00
Németország-Anglia, Berlin 20.45 (SPORT 1)

VASÁRNAP
Románia-Spanyolország, Kolozsvár 20.45

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×