eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

WADA - Már 99 sportoló bukott le meldoniummal

Idén már 99 sportoló bukott le meldonium használatával - jelentette be Ben Nichols, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szóvivője pénteken.

A véráramlást elősegítő szer rajta van az új, január 1. óta érvényes tiltólistán, de ezt sokan figyelmen kívül hagyták, többek között Marija Sarapova teniszező. Az oroszok ötszörös Grand Slam-tornagyőztese hétfőn jelentette be, hogy a januári ausztrál nyílt bajnokságon elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, mert meldonium jelenlétét mutatta ki a szervezetében.

Ben Nichols a 99 lebukott sportoló közül egyet sem nevesített, de azt tudni lehet, hogy oroszokon kívül ukránok, grúzok és svédek is érintettek. Az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy - többek között - a női 1500 méteres síkfutás korábbi világbajnoka, az etióp születésű, de svéd színekben versenyző Abeba Aregawi, a grúzok olimpiai ezüstérmes birkózója, Davit Modzmanasvili, valamint az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova, illetve két gyorskorcsolyázó, a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratov és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikov is fennakadt a doppingvizsgálaton.

Első doppingvétség esetén legfeljebb négyéves eltiltás vár az érintettekre, de a büntetési tételt jelentősen csökkenthetik, ha megállapítják, hogy nem a teljesítményfokozás szándékával használták a tiltott szert.

A decemberben tiltólistára került meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×