eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Mennyit kaphat Sarapova?

Az, hogy egy akkora sztárral is megtörténhet egy olyan szarvashiba, mint Marija Sarapova doppingvétsége, talán felhívja a figyelmet arra, hogy másokkal is előfordulhat ugyanez - mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Hangsúlyozta, hogy a magyar sportolók is veszélyben vannak.

"Nagyon korrekt volt Sarapova sajtótájékoztatója, és példaértékű, ahogy egy ekkora teniszsztár kiállt a nyilvánosság elé, és elmondta, hogy hibát követett el azzal, hogy nem olvasta el az új tiltólistát. 2016. január 1-jétől ugyanis a tiltólistán szerepel a meldonium nevű, étrend-kiegészítőben előforduló szer, amivel megbukott" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Közölte, hogy emiatt többször felhívták a magyar sportolók figyelmét arra, hogy idén január 1-jétől a WADA tiltólistáján szerepel ez az anyag. A meldonium elsősorban Közép- és Kelet-Európában rendkívül népszerű, izomerő-fokozóként használatos szer.

"Sajnos várható volt, hogy lesznek olyan sportolók, akik nem veszik figyelembe vagy nem észlelik, hogy ez az anyag időközben a monitorlistáról átkerült a tiltólistára" - mondta Tiszeker Ágnes.

"Úgy tűnik, hogy ilyesmi egy ilyen nagy sztárnál is előfordulhat, mint Sarapova. De nagyon korrekten elmondta, hogy évek óta szedi, eddig nem volt tiltott, nem olvasta el, nem észlelte, hogy közben felkerült a tiltólistára. Emiatt pedig vállalja a következményeket" - tette hozzá.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint nem valószínű, hogy hosszú eltiltást kapna, de a doppingvétség ettől még megáll, hiszen a szer fent van a tiltólistán.

Tiszeker Ágnes kifejtette: "az új kódex szerint, amely 2015. január 1-jén lépett hatályba, az első doppingvétség négyéves eltiltással sújtandó, de számtalan enyhítő körülmény lehet. A felelősségét meg fogják állapítani, de azt gondolom, hogy ez inkább gondatlanság, és nem szándékos doppingvétség."

"Biztos vagyok benne, hogy erősen csökkenteni fogják az eltiltást. A négy évből kiindulva reálisan egy éves eltiltás várható" - fogalmazott a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

"Sokszor az ember nagyon szomorú történeteket hall, megszakad a szíve, és nagyon fájdalmas, amikor rájön arra, hogy ezek a történetek nem mindig így vannak. De azt gondolom, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy ez nem így történt. Abszolút életszerű, hihető volt, teljesen logikusnak tűnt az, amit elmondott, nagyon őszintének tűnt a sajtótájékoztatón" - véli Tiszeker Ágnes.

"Lehet, hogy naivitás éppen egy doppingellenes szervezetet vezetőjétől, de én elhiszem a sportolóknak, amit mondanak mindaddig, amíg az ellenkezője nem bizonyosodik be. Nekem nagyon is elfogadhatónak és a gyakorlatból valónak tűnt Sarapova története" - mondta.

"A baj az, hogy másokkal is megtörténhet ugyanez. Az, hogy egy ekkora sztárral is megtörténhet egy ilyen szarvashiba, talán felhívja a figyelmet arra, hogy másoknak is oda kell figyelniük. Mivel Kelet-Közép-Európában rendkívül népszerűek ezek az étrend-kiegészítők, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a magyar sportolók is veszélyben vannak. Oda kell figyelni, mert ez a hatóanyag, ez az összetevő fent van a tiltólistán, meg lehet vele bukni a doppingellenőrzésen" - hangsúlyozta a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×