eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

FIFA - Nem bizonyított a 2006-os világbajnokság előtti szavazatvásárlás

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megbízásából elvégzett vizsgálat során nem tudták bizonyítani, hogy szavazatvásárlás történt a 2006-os világbajnokság rendezési jogának odaítélése előtt.

"Nincs bizonyíték a szavazásvásárlásra, bár nem zárhatjuk ki teljesen, hogy ilyesmi történt" - nyilatkozta pénteken a vizsgálatot végző Freshfields ügyvédi iroda képviseletében Christian Duve. Hangsúlyozta: nem tudtak minden érintettel beszélni, például Joseph Blatterrel, a nemzetközi szövetség (FIFA) akkori elnökével sem.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos "fekete kasszát" hoztak létre, és az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt is.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB akkori alelnöke - későbbi elnöke - is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak.

Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait. Később a frankfurti államügyész is vizsgálódott a 2005-ben átutalt összeg miatt.

A DFB ugyancsak októberben jelezte, hogy saját vizsgálatakor nem tárt fel szabálytalanságot, nem talált semmilyen jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a szövetség korábbi illetékesei, ennek ellenére vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, mi lett a sorsa a FIFA-nak utalt 6,7 millió eurónak.

Gyanújuk szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

Christian Duve pénteken megerősítette, hogy a DFB valóban átutalta az összeget a FIFA-nak, de ezzel nem az volt a célja, ami a dokumentumokban szerepelt - például a megnyitóünnepség kiadásainak fedezése -, mert azonnal továbbították Louis-Dreyfus számlájára. Az adidas sportszergyártó cégnél - amely régóta a DFB szponzora - azt közölték, hogy nem volt tudomásuk erről a kifizetésről.

Beckenbauer egy másik gyanús pénzmozgással összefüggésben is nyomás alá került a közelmúltban. A Freshfields jelentése megerősítette, hogy 10 millió eurót utalt át több részletben, egy svájci ügyvédi iroda bankszámláján keresztül a katari Kemco vállalatnak, amelynek tulajdonosa Mohamed bin Hammam. Mindez 2002-ben történt, két évvel azután, hogy Németország elnyerte a 2006-os világbajnokság rendezési jogát. A közel-keleti ország egykori legmagasabb rangú sportvezetőjét, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) korábbi elnökét, a FIFA egykori alelnökét 2012 decemberében élete végéig eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

A The Sunday Times 2014 nyarán azt írta: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy bin Hammam kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es világbajnokságot. A tekintélyes konzervatív brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

"Ezek az összegek valahol Katarban, a Bin Hammam befolyása alá tartozó vállalatnál kötöttek ki, de ezen kívül minden egyéb csak spekuláció. Nekünk az volt a feladatunk, hogy felderítsük a tényeket, ám néhány dokumentum eltűnt a DFB főhadiszállásról" - magyarázta Duve. Példaként hozzátette: az átutalt pénz összefüggésbe hozható Blatter FIFA-elnöki újraválasztásával, illetve a 2000-es szavazással, de mindez pusztán spekuláció lenne.

Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna.

A FIFA azt közölte, hogy alaposan tanulmányozza a 361 oldalas Freshfields-jelentést, és annak megállapításait beépíti a saját jelenlegi vizsgálatába.

"Ez egy teljesen elfogadhatatlan gyakorlat, és a szövetség belső ellenőrzési mechanizmusainak teljes kudarca. Nem vonunk le gyors következtetéseket a jelentésből. Megvizsgáljuk, megvitatjuk a tartalmát, és megvárjuk az adóhatóság vizsgálatának eredményét" - nyilatkozta a DFB ideiglenes elnöke, Rainer Koch, aki a tavaly lemondott elnököt, Wolfgang Niersbachot tette felelőssé a botrányok miatt.

A német hírügynökség (dpa) elemzésében hangsúlyozza, hogy a várva várt vizsgálati jelentés nem adott választ az ügy legfontosabb kérdéseire, sőt még az eddigieknél is több kérdést vetett fel, Franz Beckenbauer pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×