Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tanulmány a 16 kiemelt sportág fenntartható fejlődéséről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint másfél éves munka eredményeként Sport és Környezet címmel jelent meg tanulmány a 16 kiemelt sportág fenntartható fejlődésének elősegítéséért.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) környezetvédelmi és fenntartható fejlődés bizottságának kiadásában megjelent közel 130 oldalas kiadvány célja, hogy segítse a 16 sportág szövetségeit és képviselőit a környezettudatosságban. A tanulmány készítésében a Herman Ottó Intézet munkatársai segítettek, a kiadást pedig a Konrad Adenauer Alapítvány támogatta.

Kovács Ágnes, a szakbizottság vezetője, a könyv egyik szerzője a keddi sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy kézzel fogható eredménye lett az elmúlt időszak munkájának, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még csak az első lépés volt ebben a témakörben. A tanulmányt most minden érintett szövetséghez eljuttatják, és várják a szervezetek véleményét.

Fábián László, a MOB sportigazgatója az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a környezetvédelmet. Egyúttal jelezte, a kiemelt sportágakkal szemben már eddig is elvárás volt, hogy fejlesztési programjaikban vegyék figyelembe a fenntarthatósági szempontokat.

Kálóczy Mihály, a tanulmány szerkesztője és társszerzője magáról a könyvről elmondta, hogy több célnak is meg kívánt felelni. Egyrészt bemutatni a 16 sportág környezeti hatásvizsgálatát, másrészt javaslatokat megfogalmazni feléjük sportágaik "zöldítéséért". A tanulmány a hatásvizsgálat és a javaslatok mellett külön fejezetben foglalkozik a 2012-es londoni nyári, és a 2014-es szocsi téli olimpia tapasztalataival.