Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elvetették a labdarúgó Szuperliga létrehozásának ötletét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai labdarúgóklubokat tömörítő társaság (ECA) párizsi ülésén elvetette az európai szövetség (UEFA) kihagyásával tervezett Szuperliga ötletét.

"Pillanatnyilag nem tervezünk semmi ilyesmit" - mondta Umberto Gandini, az ECA alelnöke, aki egyben az AC Milan igazgatója. A sportvezető hozzátette, szeretnék elérni az UEFA-nál, hogy 2018-tól némileg változtassanak a Bajnokok Ligája és az Európa Liga lebonyolításán. Elmondása szerint ez a folyamat legfeljebb hat-kilenc hónapot vehet igénybe, mert utána az európai szövetségnek értékesítenie kell a sorozat kereskedelmi jogait a 2018-tól 2021-ig terjedő időszakra.

Karl-Heinz Rummenigge elnök - aki egyben a Bayern München első embere is - elmondta: céljuk, hogy a legnépszerűbb klubok részvétele akkor is biztosított legyen, ha hazájuk bajnokságából esetleg nem szereznek jogot az indulásra.

Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon elnöke szerint az érdemi tárgyalások csak az UEFA jelenlegi bizonytalan helyzetének megszűnése után kezdődhetnek. Michel Platini elnököt a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, Gianni Infantino főtitkár pedig a FIFA elnökjelöltjeként kampányol.

A Bajnokok Ligájának konkurenciát jelentő úgynevezett Szuperliga ötlete már többször felvetődött az elmúlt években, legutóbb Rummenigge beszélt róla egy német újságban a múlt hónapban. Aulas ezzel szemben most úgy fogalmazott, ennek a létrehozása még túl korai lenne.

Az európai klubfutballt az UEFA hároméves ciklusokban szervezi, ezért jelentős változásokra csak egy-egy időszak végén van lehetőség. A jelenlegi periódus 2018-ban zárul.

"A megszokott utat követjük, háromévenként elemezzük az UEFA-val a versenysorozat sikerességét és a lehetséges módosításokat. Most éppen ebben a fázisban vagyunk" - közölte Gandini.

A hétfőn és kedden rendezett párizsi ülés előtt a Reuters brit hírügynökség azt írta: a tanácskozás megmutatja, mennyire komoly a legjelentősebb európai klubok szándéka, hogy valóban magukhoz akarják-e ragadni az irányítást és a hatalmat, vagy csupán nyomást szeretnének gyakorolni az UEFA-ra, hogy a jövedelmező versenysorozatok bevételeiből a jelenleginél is nagyobb arányban részesüljenek.

Gianni Infantino korábban kijelentette, hogy FIFA-elnökké választása esetén kezdeményezni fogja a világbajnokság mezőnyének 40 csapatossá bővítését. Az ECA tagjai ezzel szemben a jelenlegi, 32 válogatottat számláló lebonyolítás mellett foglaltak állást, mert újabb nyolc nemzeti együttes bevonása azt jelentené, hogy további 184 játékosnak kellene hosszabb ideig távol lennie a klubjától.

Az ECA több mint kétszáz európai labdarúgóklubot tömörít - ezek közül 143 képviseltette magát a francia fővárosban -, tagja például a Real Madrid, az FC Barcelona, a Juventus és a Bayern München, Magyarországról pedig a Ferencváros, a Videoton, a Debrecen és a Budapest Honvéd.