Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FIFA - Az afrikai szövetségek mégsem egyhangúlag támogatják Salman sejket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Libériai Labdarúgó Szövetség elnöke szerint nem igaz, hogy az afrikai szövetség (CAF) összes tagszervezete a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket támogatja a nemzetközi szövetség (FIFA) február 26-ai elnökválasztásán.

Musa Bility hétfőn elárulta, hogy legalább 26 afrikai ország dacol a kontinentális konföderációval, és biztosan nem a bahreini sportvezetőt támogatja majd. Információit arra alapozza, hogy a CAF-tagok csaknem felével beszélt. Egyben hangsúlyozta, hogy a CAF vezetésének döntése nem kötelező érvényű az országos szövetségek számára.

Az 54 tagszervezetet számláló CAF alelnöke, a Seychelles-szigeteki Suketu Patel pénteken megerősítette a végrehajtó bizottság határozatát, miszerint minden afrikai szövetség Salman sejkre fog szavazni Zürichben.

Musa Bility korábban maga is szeretett volna indulni az elnöki posztért, ám decemberben a FIFA eseti választási bizottsága nem minősítette őt hivatalos jelöltnek. Az elutasítás okáról személyiségi jogok védelmére hivatkozva semmit nem hoztak nyilvánosságra. A libériai sportvezető erre visszautalva elárulta: levélben szólította fel távozásra a bizottság elnökét, Domenico Scalát, mert ugyanúgy svájci állampolgár, miként az egyik elnökjelölt, Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára.

Az ázsiai szövetség (AFC) már korábban a támogatásáról biztosította Salman sejket, a dél-amerikai szövetség (Conmebol), valamint hét közép-amerikai ország pedig Infantinót támogatja.

A FIFA elnöki posztjára öten pályáznak: Salman sejken és Infantinón kívül Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember. A szavazásra február 26-án, Zürichben kerül sor.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.