Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Némó nyomában - egy katari átigazolás története

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Katarba igazolt Németh Krisztián, a magyar labdarúgó-válogatott csatára, aki döntése miatt a szurkolói kritikák kereszttüzébe került.

Nagy vitákat váltott ki a sajtóban és a szurkolók körében, hogy a magyar válogatott Németh Krisztián a katari al-Garafa labdarúgó-csapatához igazolt az észak-amerikai profi ligában szereplő Sporting Kansas City együttesétől.
Szakmai és szurkolói körökben sokan megkérdőjelezték az U20-as válogatottal 2009-ben világbajnoki bronzérmes játékos döntését, mert sokak szerint egy arab országba igazolva nem lesz képes komoly szinten teljesíteni. A hétszeres bajnok al-Gharafa jelenleg a tabella nyolcadik helyén áll Katarban, amely a 2022-es világbajnokság házigazdája lesz.

Németh Krisztián a Facebook-oldalán reagált a véleményekre. A csatár tisztában van azzal, hogy a klubváltással meglepetést, sokaknak csalódást okozott, és a döntése okaként legtöbben a pénzt nevezik meg. Elismerte, hogy sok pénzt fizettek érte, és jóval többet keres majd, mint korábban, de szerinte a történtek háttere ennél bonyolultabb.

A válogatott csatár arról is szólt, hogy az arab egyesület vezetőinek hajlandóak voltak sok pénzt fizetni érte, és edzőjük minden követ megmozgatott érte. Németh Krisztián kiemelte, hogy a mostani keresetének a harmadáért is maradt volna a Sportingnál, de erre nem volt lehetősége.

Amerikai sajtóhírek szerint az al-Garafa hárommillió dollárt fizetett a játékosért. Az MLS szabályai szerint az átigazolási összeg harmadát a liga közös kasszájába teszik, azaz a Sporting kétmillió dollárt keresett a futballista eladásán, aki ingyen igazol az Egyesült Államokba.

A 27 éves játékos tíz gólt és hat gólpasszt szerzett a Kansas City színeiben. A kansascity.com azt is megemlíti, hogy Németh Krisztián 250 ezer dollárt keresett 2015-ben, és a következő idényre szeretett volna többet kapni. A Blikk információi szerint Katarban ennek a hatszorosát, mintegy 1.5 millió amerikai dollárt, 430 millió forintot kereshet.

Németh Krisztián hangsúlyozta, hogy a döntésem előtt többször is egyeztetett Bernd Storck szövetségi kapitánnyal, aki támogatta. A csatár kiemelte, hogy számomra a közelgő Európa-bajnokság miatt rendkívül fontos volt, hogy olyan együttesbe kerüljön, ahonnan a lehető legtöbbet együtt tudjon készülni a nemzeti együttessel a nyári Eb-re.

Németh Krisztián arról is beszélt, hogy az elmúlt években megtanulta a negatív véleményeket kezelni, tudja, hogy ezek a megnyilvánulások egy futballista életének a velejárói. A 27 éves játékos eddig is tudta, kik vannak minden helyzetben mellette, ez most még világosabban kiderült számára. Sokan nincsenek, de elegen ahhoz, hogy minden nehézségen átsegítsenek - tette hozzá a válogatott csatár.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ