eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György

Aján Tamás: Elrettentő erejű döntés született

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi döntését, amellyel a bolgár súlyemelőket eltiltotta a riói olimpián való részvételtől. Az IWF magyar elnöke az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy a mostani döntés megerősítette a szervezet doppingellenes stratégiáját, és akár más nemzetközi szövetségek is követhetik a példájukat.

A főtitkári működésem azzal kezdődött, hogy az 1976-os montreali olimpián volt két bolgár pozitív eset. Sajnos azóta is sorozatban produkálják ezeket, már 60 ilyen volt, nagy részük az olimpiákon - idézte fel Aján Tamás, aki 2000 óta elnökként irányítja az IWF-et. 

"A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség rengeteg vizsgálatot végez, a sportág nagyságához és a világversenyeken indulók létszámához viszonyítva nincs még egy sportág, amelyben ennyi doppingellenőrzést végeznének" - mondta a szövetség elnöke.

Aján Tamás hozzátette: természetes, hogy a vétkes versenyzőket felfüggesztik, de most szükségesnek találta a nemzetközi szövetség, hogy az illetékes nemzeti szövetségekre is kiterjessze a szankciót, ugyanis könnyedén el lehet tiltani egy-két versenyzőt, de a szövetségek vezetése, edzők, orvosok, gyúrók elbújtak a vétkes versenyzők büntetése mögött.

A nemzetközi szövetség ezért bevezette azt, hogy a nemzeti szövetségeket is pénzbüntetéssel sújtja. Előfordult, hogy parlamenti vitává alakult egy ilyen komoly pénzbüntetés kifizetésének kérdése. Az elmúlt években szigorította doppinggelenes szabályzatát a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, úgy döntött, ha háromnál több pozitív esetet produkál egy nemzeti szövetség, a megszerzett kvótáknál kevesebb versenyzőt indíthat, ha pedig kilenc vagy annál is több ilyen eredmény van, teljesen el is tiltható az olimpiai részvételtől - jelezte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke.

Aján Tamás hozzátette: ez történt most a bolgárokkal, az utóbbi másfél évben tizenegy pozitív esetet produkáltak, ezért a nemzetközi szövetség úgy határozott, hogy bolgár súlyemelőt nem enged részt venni az olimpián. A bolgár szövetség ezt nem akarta elfogadni és a lausanne-i székhelyű sportbírósághoz fordult. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság a pénteki ülésén jóváhagyta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség döntését, tehát a bolgárok nem lehet ott a riói olimpián.

"Ez az első eset, amely nemcsak a súlyemelésben, hanem az egész nemzetközi sportvilágban ritkaság, hogy egy nemzet versenyzői nem vehetnek részt az olimpián. Nagyon sajnálom, Bulgária sokat tett a súlyemelésért, számítok még rájuk, de egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni a sorozatos pozitív eseteket. El kell marasztalni a szövetség vezetését is, hiszen elfogadhatatlan, hogy mindig a versenyzők a hibásak. Van egy olyan kör, amely nagyon komolyan befolyásolja a versenyzők felkészítését, ezt fel kell számolni egyszer és mindenkorra" - hangsúlyozta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkára.

A pénzbüntetésről Aján Tamás azt mondta, mivel a pozitív esetek száma olyan nagy, hogy a maximális fizetési kötelezettséget, 500 ezer dollárt kell átutalniuk a bolgároknak. 

"A helyi szövetség egyszer már elment a sportbíróságra, megpróbálta megvédeni a tizenegy pozitív esetet, ezt azonban a CAS nem fogadta el. Most a sportdöntőbíróság felvetett egy eljárásbeli problémát; az első bírósági tárgyalás után én, a nemzetközi szövetség elnöke automatikusan kiküldtem a meghagyást az 500 ezer dolláros büntetésről. Úgy ítélték meg, erre nem volt jogom, mert nem volt elnökségi döntés. Ennek előzménye az, hogy két évvel ezelőtt a nemzetközi szövetség elnöksége pontosan kidolgozott számarányok alapján meghatározta, hogy hány pozitív eset után mennyit kell fizetni. Tizenegy versenyző után ez 500 ezer dollár, ez alapján küldtem el a levelet, hiszen erre külön most nem döntött a nemzetközi szövetség elnöksége. A sportdöntőbíróság azonban kért erre egy külön elnökségi döntést, ha ezt a testületünk megítéli, a bolgároknak meg kell fizetniük a félmillió dolláros bírságot is" - tette hozzá.

Nem a legmodernebb szerekkel buktak meg a versenyzők, most is, mint évtizedek óta mindig anabolikus szteroidokat használtak a sportolók.

"Remélem, a sportvilág, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség értékeli azt, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség komoly lépést tett, más szövetségeknek is példát mutatva a zéró tolerancia elvének alkalmazásának irányába. A sportdöntőbíróság is precedens értékű döntést hozott, mert először született ilyen, példaértékű, talán a sportolóknak és a szervezeteknek is elrettentő erejű döntés. Az ugyanis lehetetlen, hogy egy élsportoló egyedül doppingoljon, csapat készíti fel, biztos, hogy többen vannak mögötte, akik segítik a tiltott szerekhez való hozzáférést. A sportdöntőbíróság jóváhagyó döntése példaértékű más sportágak esetében is, lehet, hogy más nemzetközi szövetség is élni fog ezzel a lépéssel" - jegyezte meg az InfoRádó Ötkarika című műsorában. 

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×