Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NOB is védekezik a zikaláz ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kijelentette, hogy a szervezet mindent megtesz a nyári ötkarikás játékok résztvevőinek egészségéért a zikaláz sújtotta Brazíliában.

A német sportvezető elmondta, hogy a NOB még ezen a héten nyilvánosságra hozza a betegséggel és a védekezéssel kapcsolatos iránymutatásait a sportolók és a látogatók számára, illetve eljuttatja azt a nemzeti olimpiai bizottságokhoz. Számos országban már a közelmúltban figyelmeztették a sportolókat a vírus veszélyeire.

"Mindent megteszünk a sportolók és a látogatók egészségéért. Szoros kapcsolatban állunk az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a szervezőbizottsággal és a brazil hatóságokkal" - mondta Athénban tett látogatásán Thomas Bach.

A riói szervezők szerint, mivel az olimpia augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a szúnyogok jelenlétét. Az olimpia és a paralimpia helyszínein naponta lesznek ellenőrzések, hogy megelőzzék a tócsák kialakulását, ezzel minimálisra csökkentsék a rovarok elszaporodásának kockázatát. Hozzátették: a zikaláz kiemelt téma lesz a NOB következő ülésén, amelyre hétfőn és kedden kerül sor Lausanne-ban.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter felhívta a figyelmet, hogy a sportolók különösen érzékenyek a fertőzőbetegségekre, mert a kemény edzésmunka gyengíti az immunrendszert. "Minden lehetséges óvintézkedést megteszünk" - mondta.

Ausztráliában azt tanácsolják a versenyzőknek, hogy viseljenek hosszú ujjú ruhát, kerüljék a pocsolyákat, az állóvízeket, a sűrű növényzetet, és ne hagyják nyitva az ajtókat, ablakokat, inkább használják a légkondicionálót.

A Brit Olimpiai Bizottság szóvivője elmondta, hogy az orvosi csapatuk már felvette a kapcsolatot a trópusi betegségekkel foglalkozó londoni intézettel, annak érdekében, hogy a csapat tagjai a lehető legteljesebb egészségügyi felvilágosításban részesüljenek az utazás előtt.

A WHO hétfői közleménye szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.