eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyre több sportolónak segít a modern tudomány

Az elmúlt hat évben dinamikusan emelkedett a beavatkozások száma a Sportkórház teljesítmény-diagnosztikai kutató osztályán. Kovács Péter osztályvezető, kutató az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

"Jelenleg ez nekünk egy nagyon aktív időszak. Egy hónap alatt körülbelül három hónapnyi munkát végzünk el. Ugyanis az olimpiai kvalifikációs időszak előtt, téthelyzetben vagyunk. Már kezd eluralkodni az a szemlélet, hogy a mérés, az objektív visszajelzés nagyon fontos. 2010-ben vettem át a kutatóosztályt, akkor körülbelül háromezer beavatkozás volt. Már 22 ezer beavatkozásnál tartunk évente. Nagyon érdekes, hogy nem is lineárisan növekszik a velünk dolgozó sportolók száma. Ugyan növekszik, de nem annyira lineárisan, hanem a rendszeresen velünk dolgozó sportolók száma nő" - közölte az osztályvezető.

Kovács Péter hangsúlyozta, hogy a londoni olimpia előtt évente mintegy száz beavatkozást hajtottak végre az élsportolók körében.

"Londonban az volt a tapasztaltunk, hogy éves szinten száz, olimpiai ciklus-szinten négyévente négyszáz diagnosztikai beavatkozásra volt szükségünk. Ez nagyjából megfelelhet ennyi alkalomnak is." - fogalmazott Kovács Péter.

A kutató arról is beszélt, hogy az élsportolók között egyre többen használják a teljesítmény-diagnosztikai eszközöket.

"A tendenciák azt mutatják, hogy egyre több sportoló él a rendszeres teljesítménydiagnosztikai lehetőséggel. Ez azért százas nagyságrendet is jelenthet akár havi szinten - az, hogy másfél óra alatt közel 200 vagy annál több élettani változót meg tudunk határozni - elég komoly technikai hátteret kíván" - véli.

Kovács Péter hozzátette: a csapatsportágak képviselői közül egyelőre kevesebben keresik fel az intézményt.

A Sportkórház teljesítmény-diagnosztikai kutató osztályának vezetője szerint világszínvonalú a magyar sportegészségügy, és a legfontosabb, hogy a sportolók minél gyorsabban felépüljenek. Kovács Péter, az intézmény osztályvezetője szerint minél népszerűbb egy sportág, annál nagyobb összegeket tudnak fordítani a sportorvoslásra. 

Hanganyag: Farkas Dávid, Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×