Egyre több sportolónak segít a modern tudomány

Infostart
2016. január 23. 21:53
Az elmúlt hat évben dinamikusan emelkedett a beavatkozások száma a Sportkórház teljesítmény-diagnosztikai kutató osztályán. Kovács Péter osztályvezető, kutató az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

"Jelenleg ez nekünk egy nagyon aktív időszak. Egy hónap alatt körülbelül három hónapnyi munkát végzünk el. Ugyanis az olimpiai kvalifikációs időszak előtt, téthelyzetben vagyunk. Már kezd eluralkodni az a szemlélet, hogy a mérés, az objektív visszajelzés nagyon fontos. 2010-ben vettem át a kutatóosztályt, akkor körülbelül háromezer beavatkozás volt. Már 22 ezer beavatkozásnál tartunk évente. Nagyon érdekes, hogy nem is lineárisan növekszik a velünk dolgozó sportolók száma. Ugyan növekszik, de nem annyira lineárisan, hanem a rendszeresen velünk dolgozó sportolók száma nő" - közölte az osztályvezető.

Kovács Péter hangsúlyozta, hogy a londoni olimpia előtt évente mintegy száz beavatkozást hajtottak végre az élsportolók körében.

"Londonban az volt a tapasztaltunk, hogy éves szinten száz, olimpiai ciklus-szinten négyévente négyszáz diagnosztikai beavatkozásra volt szükségünk. Ez nagyjából megfelelhet ennyi alkalomnak is." - fogalmazott Kovács Péter.

A kutató arról is beszélt, hogy az élsportolók között egyre többen használják a teljesítmény-diagnosztikai eszközöket.

"A tendenciák azt mutatják, hogy egyre több sportoló él a rendszeres teljesítménydiagnosztikai lehetőséggel. Ez azért százas nagyságrendet is jelenthet akár havi szinten - az, hogy másfél óra alatt közel 200 vagy annál több élettani változót meg tudunk határozni - elég komoly technikai hátteret kíván" - véli.

Kovács Péter hozzátette: a csapatsportágak képviselői közül egyelőre kevesebben keresik fel az intézményt.

A Sportkórház teljesítmény-diagnosztikai kutató osztályának vezetője szerint világszínvonalú a magyar sportegészségügy, és a legfontosabb, hogy a sportolók minél gyorsabban felépüljenek. Kovács Péter, az intézmény osztályvezetője szerint minél népszerűbb egy sportág, annál nagyobb összegeket tudnak fordítani a sportorvoslásra. 

Hanganyag: Farkas Dávid, Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna - Sportkórház - Kovács Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást