Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többszáz magyar sportolónak kell megadnia napi tartózkodási helyét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az olimpiai szereplésre pályázó sportolóknak minden nap vezetniük kell a doppingellenőrzések adatait segítő ADAMS nevű online információs rendszert - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Az ADAMS rendszer egy olyan nemzetközi információs rendszer, amely azon kívül, hogy a legnagyobb figyelmet a holléti információs szolgáltatás kapja benne, számos egyéb információt is tartalmaz egy-egy sportolóról. Tartalmazza például az összes doppingellenőrzési adatot, a biológiai útlevél paramétereit, tartalmazza az esetleges gyógyászati mentesség-engedély kérelmeit. Tehát bármit, ami egy doppingellenőrzés terén egy sportolóval történhet, az ADAMS rendszerben a sportoló nevéhez és kódjához kapcsolva meg tud jelenni - sorolta Tiszeker Ágnes.

"Nagyon lényeges kérdés, hogy ki férhet ezekhez az adatokhoz hozzá. Ez nagyon szigorúan szabályozott, több szempontból is adatvédelmileg ellenőrzött. A több szempont azt jelenti, hogy a WADA-nak is van adatvédelmi auditja és előírása arra vonatkozóan, hogy hogyan kell ezeket az adatokat kezelni, védeni, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is ellenőrzött minket" - mondta.

Hozzátette: a legizgalmasabb kérdés a közvélemény szempontjából a holléti információs szolgáltatás. Ezt nem minden sportolónak kell megtennie. Azoknak kell holléti információt szolgáltatniuk, akik a Nemzeti vagy a Nemzetközi Nyilvántartott Vizsgálati Csoport tagjai.

"A Nemzetközi Nyilvántartott Vizsgálati Csoport tagja úgy lehet az ember, hogy a sportág nemzetközi szövetsége kijelöli erre a tagságra. Sportága válogatja, hogy mi alapján jelölik ki a sportolókat. Az úszóknál például a világranglista-jelölés alapján választják ki, de vannak szövetségek, ahol mindig ugyanazokat választják ki az elért eredményeik alapján" - ismertette a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Kifejtette: általában úgy szokott zajlani, hogy év elején a nemzetközi szövetségek meghirdetik a nyilvántartott vizsgálati csoportjaik névsorát, és erről értesítést küldenek mind a sportolónak, mind a nemzeti doppingellenes szervezetnek. Így tudjuk, hogy ki az, aki ebbe a csoportba tartozik nemzetközi szinten - magyarázta.

"A Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoport névsorát meg lehet tekinteni a Magyar Antidopping Csoport honlapján. Ez teljesen nyilvános. Természetesen személyre szólóan értesítést küldünk a sportolónak, ha ebbe a körbe bekerül. Nálunk egy kicsit más a válogatási szempont, mert nálunk mindenki a nemzeti válogatott tagja, aki nemzetközi szintű sportoló, aki bármilyen nemzetközi sporteseményen képviselheti Magyarországot. Õk mind bekerülnek a Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoportba, és nekik kell holléti információt szolgáltatniuk. Jelenleg 418 sportoló tartozik ide" - közölte Tiszeker Ágnes.

A témáról részletesebben is hallhatnak az InfoRádió Ötkarika című magazinműsorában pénteken este fél nyolc után.

Hanganyag: Farkas Dávid