Petrov Iván: Kiss László távozása az olimpián bosszulta volna meg magát

Infostart
2016. január 13. 10:54
Biztosan rányomta volna a bélyegét az olimpiai szereplés eredményességére, ha lemond az úszók szövetségi kapitánya - mondta az InfoRádió Vegyesúszás című magazinjában Petrov Iván. A Győr úszóedzője - aki többek között Jakabos Zsuzsanna trénere is - hozzátette: szükség van a 75 éves szakember több évtizedes tapasztalatára.

"Már összesen száztízen vagyunk, akik aláírtuk ezt a papírt. Ahogy meghallottuk Laci bácsi (Kiss László) lemondásának hírét, rögtön többünknek eszébe jutott, valamilyen módon ki kellene állni mellette, mert az, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt szövetségi kapitány nélkül maradunk, biztosan rányomja a bélyegét az eredményességre" - mondta Petrov Iván.

A Győr úszóedzője kiemelte: "sokan kérdezik, van-e szükség szövetségi kapitányra, mit csinál egyáltalán, hiszen konkrétan stoppert a parton nem nyomogat. Ha azonban olyan, mint Kiss László, bármelyik edző felmerülő technikai, felkészítésbeli kérdéseinek megválaszolásához olyan tudományos háttér áll rendelkezésre, amely semmilyen más országéval nem vethető össze. Sokan azt mondják, hogy maradiak vagyunk, új módszereket kellene bevezetni az úszók felkészítésében, ez részben persze igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon már húsz-harminc évvel ezelőtt is olyan eredményeket úsztak a versenyzők - gondoljunk például Darnyi Tamásra, Egerszegi Krisztinára -, amelyek a mai napig megállják a helyüket."

"Nem hittem, hogy a lemondás megtörténhet, bíztam benne, hogy meggondolja magát a kapitány Ha ez nem történik meg, nagyon nehéz lett volna az olimpia előtt olyan embert találni, aki a kritikus pillanatokban megtalálja a helyes megoldásokat. Laci bácsinak óriási tapasztalata van, több ilyen ember nem nagyon van" - fogalmazott az InfoRádióban Petrov Iván.

A szövetségi kapitány és az edzők érdekei nem mindig egyeznek, hiszen az előbbinek a szövetséget és a versenyzőket is kell képviselnie, ez néha elég nehéz, ha például egy egyéni versenyszám ütközik a váltóval. Volt ilyen konfliktusunk Laci bácsival, de a hangnem egészen más volt, mint a szakembert elkeresítő ügyben - tette hozzá a Hosszú Katinka-Shane Tusup páros és a magyar szövetség közötti konfkliktusra utalva.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hanganyag: Farkas Dávid