eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ötödször is Lionel Messi a világ legjobb futballistája

Lionel Messi és Carli Lloyd kapta meg a FIFA-gálán a 2015-ös esztendő legjobb játékosának járó díjat. Az edzők között Luis Enriquét és Jill Ellist választottáknak a legjobbnak. A Puskás-díjat egy "ismeretlen" brazil, Wendell Lira érdemelte ki.

Zürichben megkezdődött a 2015-ös teljesítményeket honoráló FIFA-gála. A következő másfél órában kiderül, kik voltak az előző év legjobb játékosai, legjobb edzői, valamint, hogy kit tüntetnek ki a Puskás-díjjal.

Elöljáróban a műsorvezetők bemutatták a három férfi és női jelöltet az Év játékosa címre. A három hölgy közül ketten, Celia Sasic és Carli Lloyd piros estélyi ruhát vettek fel, a japán Mijama Aja "csak" nadrágkosztümöt. Az urak közül Neymar vitte a prímet, aki kalapban lépett a színpadra.
Szebbnél szebb gólok következtek, azok a találatok, amelyek a 4-10. helyen végeztek a FIFA Puskás-díjért folyó versenyben. Álnaívság lenne azon polemizálni, hogy akkor milyen lehet a legjobb három... De már láttuk is. Alessandro Florenzi, Wendell Lira és Lionel Messi egy-egy gólját. 
Samuel Eto'o lépett a színpadra, a műsorvezetők pedig elmondták, kik kerültek a FIFPro, a hivatásos labdarúgók országos szervezeteit tömörítő világszövetség ankétján a legjobbak tizenegyébe. Íme: Manuel Neuer, Daniel Alves, Thiago Silva, Sergio Ramos, Marcelo, Andrés Iniesta, Luka Modric, Paul Pogba, Neymar, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Közülük csak Neuer (Bayern), Thiago Silva (PSG) és Paul Pogba (Juve) nem a Barcelona vagy a Real Madrid tagja. 
Thiago Silva például már harmadszor került be az Év csapatába. Paul Pogba ellenben újonc, franciául beszélt arról, hogy nyerni akar a nyári Eb-n. Cristiano Ronaldo arról beszélt, hogy ha majd visszavonul, az üzleti életben a saját márkáját vinné tovább. 
James Nesbitt ismét, fogalmazzunk úgy, még részletesebben bemutatta az egyik női jelöltet, az amerikai Carli Lloydot, aki a nyári világbajnoki döntőben a félpályáról lőtt gólt. Az volt az egyik a mesterhármasából. A Houston Dash játékosa 211 mérkőzésen játszott eddig az amerikai válogatottban. 
A férfiak közül először Lionel Messit, az eddigi négyszeres győztest mutatta be a gála - a Barcelona szupersztárja arról beszélt, hogy nagyszerűen működik a triójuk Neymarral és Luis Suárezzel. Miközben beszélt, a kamera többször is mutatta a feleségét és a kisfiát. 
Újabb bemutatás következett: Mark Sampson, Jill Ellis és Szaszaki Norio. Közülük az egyetlen hölgy a legesélyesebb... Az első győztes ő lett: Jill Ellis, a világbajnok amerikai válogatott angol származású szövetségi kapitánya. 
A férfiaknál Pep Guardiola, Luis Enrique és a chilei válogatottat a Copa América-győzelemig vezető, argentin Jorge Sampaoli volt a három jelölt. Argentin edző, Carlos Bilardo adta át a díjat - a gálától távollévő Luis Enrique helyett Robert Fernandeznek, a katalán klub technikai igazgatójának. 
Újabb jelöltbemutatás következet: Ázsia legjobb női futballistájával, Mijama Ajával ismerkedtünk meg. Õ volt a nyári világbajnokság harmadik legjobb játékosa. Az Okojama labdarúgója. 
Lucas Radebe, korábbi dél-afrikai válogatott beszélt a FIFA Fair Paly-díjról, majd bejelentette, hogy az elismerést a világszervezet ezúttal azoknak a kluboknak és szövetségeknek ajánlotta, akik segítették a menekülteket. A díjat, sokak nevében a ghánai származású korábbi német válogatott, Gerard Asamoah vette át. 
Cristiano Ronaldo bemutatása volt a következő "műsorszám", madridi csapattársa, Marcelo beszélt róla. Jól eltréfálkoztak a felvételről bejátszott rövid fecsegésben. 
A műsorvezetők lezárták a Puskás-díjra való szavazást, majd következett a harmadik női jelölt. A 2014-ben a világ legjobbjának választott Nadine Angerer beszélt a nyáron visszavonult, mindössze 27 éves Célia Sasicról. (Eredeti neve Célia Okoyino da Mbabi, szülei francia és kameruni származásúak. Felvette a férje, a horvát Milan Sasic nevét.)
Zeneszámmal tört meg a gála menete, Leona Lewis énekelt. 
A Puskás-díjat a Japán valaha volt legjobb játékosának minősített (Kamamoto vajon mit szólna ehhez?) egy brazil kapta: Wendell Lima, a legismeretlenebb, legesélytelenebb jelölt kapta. Wendell Lira, a Vila Nova a brazil első osztályban eddig mindössze hat gólt szerzett, 27 éves játékosa kapta. A Goianésa színeiben az Atlético-GO csapatának lőtt gól világhírűvé tette.



Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×