Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki a legjobb góllövő és a legjobb focikapus?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hozzátette: azoknak a Quaestor-kötvényeseknek nincs teendőjük, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához igényüket határidőben benyújtották. Kérelmük az új alaphoz kerül, erről levélben kapnak tájékoztatást, az új igénylők pedig 2016. február 15-éig nyújthatják be kérelmüket - mondta. Az Országgyűlés 2015. december 15-én új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére, amely az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi észrevételei alapján az érintettek körének meghatározása mellett a kártalanítás mértékén is változtatott. A törvény alapján létrejött Kárrendezési Alap azoknak a károsultaknak nyújt segítséget, akiknek olyan befektetési szolgáltató okozott kárt, amelyik a brókerjelleget kihasználó cégcsoport-kötvényt bocsátott ki. Az új alapba a károsultak önként léphetnek be, azonban a Quaestor-károsultaknak nem kell ismételten benyújtani kérelmüket. A Kárrendezési Alap 2016. március 31-éig megvizsgálja a kérelmek jogosságát, megállapítja a kárrendezés összegét, erről tájékoztatja az ügyfelet, akinek 30 nap áll majd rendelkezésre az igény visszavonására, ha saját maga akarja érvényesíteni a követelését - ismertette az OBA ügyvezető igazgató-helyettese. Kiss Krisztina - aki korábban a Befektető-védelmi Alap (Beva) vezető jogtanácsosa volt - kérdésre válaszolva elmondta: a Buda-Cash Brókerház és a Hungária Értékpapír ügyfeleitől tavaly beérkezett igények kifizetése azt követően kezdődhet meg, ha a felszámolótól megérkeznek a kártalanításhoz szükséges tényleges adatok. Ez napokon belül várható. Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója úgy értékelte, hogy az OBA-nál a 2015-ös év rendkívüli esztendőnek számított, egyre több feladatot kaptak. A szervezet az idén arra készül, hogy a kártalanítás eddigi tapasztalatai alapján előterjesztést készítsen a kárrendezés egyszerűsítésére - tette hozzá Fekete-Győr András. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztói tudatosság minden esetben elengedhetetlen, az intézmény az ügyfél-tájékoztatás erősítésével kíván ehhez hozzájárulni. További idei feladat lesz az OBA-nál, hogy az uniós irányelvet átültetve differenciált kockázatalapú díjfizetést vezessenek be, azaz aki kockázatosabb tevékenységet végez, az ennek arányában fizessen be az OBA-ba, ennek bevezetése az év közepén várható - ismertette Fekete-Győr András. Tóth István, az OBA kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a szervezet 2015-ben a DRB Bankcsoportnál 71 435 betétest kártalanított 104,4 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte, hogy a bankcsoportnál eddig 1694 ügyfél nem vette fel 359 millió forint értében a kártalanítást. Az előző évben, 2014-ben hat hitelintézet kártalanítását végezte az OBA, ezzel összefüggésben 1709 betétes 306 millió forint értékben nem élt a lehetőséggel.

Az IFFHS honlapjának beszámolója szerint Lewandowski nemzetközi szinten 22 találatot ért el, 11-et a válogatottban, s ugyanennyit a Bajnokok Ligájában. A lengyel csatár a bolgár Hriszto Sztojcskov után a második közép-európai győztes. Õt az egyesült arab emírségekbeli Ahmed Khalif követi, míg Cristiano Ronaldo, a Real Madrid sztárja a harmadik helyet érdemelte ki.

Manuel Neuer sorozatban harmadszor bizonyult a legjobbnak az IFFHS szavazásán. A 29 éves világbajnok német kapus több mint 100 ponttal előzte meg az olasz Gianluigi Buffont, harmadik a Barcelona hálóőre, a chilei Claudio Bravo lett.

A szövetségi kapitányok között a chilei válogatottal Copa America-győztes Jorge Sampaoli végzett az élen.

2015 legjobb góllövői:
-----------------------
1. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München) 22 gólt (11 válogatott, 11 klub)
2. Ahmed Khalif (egyesült arab emírségekbeli, Al Ahli Dubaj) 20 (14, 6)
3. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 19 (3, 16)

2015 legjobb kapusai:
---------------------
1. Manuel Neuer (német, Bayern München) 188 pont
2. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus) 78
3. Claudio Bravo (chilei, Barcelona) 45

2015 szövetségi kapitányok:
---------------------------
1. Jorge Sampaoli (Chile) 136 pont
2. Joachim Löw (Németország) 57
3. Roy Hogdson (Anglia) 46