Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyemelő-vb - Gyurkovics Ferenc 14. lett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurkovics Ferenc összetettben a 14. lett a 105 kilogrammosok kategóriájában a houstoni olimpiai kvalifikációs súlyemelő-világbajnokságon, 12 ponttal gyarapítva ezáltal a magyar férficsapat összpontszámát.

A pécsiek 36 éves emelője - a B csoport tagjaként - szakításban rontással kezdett, másodikra azonban javított a 170 kilón, ugyanakkor a 175 már nem sikerült neki. Lökésben 195 kilón biztosított, majd hatalmas ugrással 206 kilogrammot kért. Ez elsőre kifogott rajta, harmadik gyakorlata azonban sikeres volt, így 376 kilogrammos összteljesítménnyel zárta a pénteki versenyt.

Gyurkovics 380 kiló körüli eredményt várt magától, s előzetesen a szakvezetés is hasonló teljesítményben bízott.

"Minimálisan elmaradt ugyan attól, amennyire számítottunk tőle, de 36 esztendős versenyzőről lévén szó, küzdőképessége példa értékű" - értékelt Ördögh István szövetségi kapitány az MTI-nek.

A legjobb tizenegyet felsorakoztató A csoport esti küzdelmének végeztével kiderült, hogy Gyurkovics - aki a két fogásnemben 16., illetve 17. lett - a 35 tagú teljes mezőnyben az összetett sorrendben 14-edikként végzett, amiért a sportági világszövetség, az IWF táblázata alapján 12 pontot kapott.

A magyar pontokat még Nagy Péter gyarapíthatja szombaton, a vb befejező napján. Mivel Soóky Gergely, Baranyai János és Vaspöri Gábor, a korábban fellépő magyarok egyike sem végzett pontot érő helyen, a szegedi ólomsúlyú emelő sem igen tudhatja már annyival gazdagítani a magyar pontkollekciót, hogy a tavalyi világbajnokság 41 pontjával együtt jelenleg 53 ponttal álló férfiválogatott a legjobb 24 között zárjon a nemzetek sorrendjében. Ez lenne szükséges ahhoz, hogy Houstonban három kvótát harcolhasson ki a riói olimpiára.

Ha a csapat, amely a 2014-es kazahsztáni vb-n 24. lett, kiszorul a legjobbak közül, akkor már - akárcsak a Houstonban nem induló női csapatnak - csupán egyetlen olimpiai kvóta kiharcolására marad lehetősége a jövő tavaszi, norvégiai Európa-bajnokságon.