Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A WADA megreformálását javasolja a NOB elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megreformálását javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach, hogy az oroszországihoz és az atlétikához hasonló doppingbotrányok a jövőben ne fordulhassanak elő.

Bach az Európai Olimpiai Bizottság prágai közgyűlésén ismertette elképzeléseit. Javaslata alapján radikális változás lenne, ha a jövőben a doppingesetek ügyében kizárólag a lausanne-i központú nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélkezne, nem pedig országos vagy nemzetközi sportági szövetségek, esetleg a WADA. Így megszűnne az, hogy a CAS-hoz csak fellebbezés esetén fordulnának az érintettek, a CAS-on belül pedig létrehoznának egy fellebbviteli testületet.

Ezen kívül a NOB vezetője szerint hatékonyabbá, átláthatóbbá, modernebbé kell tenni a WADA-t. Úgy véli, ez a meglévőnél jobban megvédené a tisztán készülő sportolókat, és növelné a sport hitelességét.

Bach úgy gondolja, hogy a WADA-n belül az ellenőrzést, a minták vizsgálatát, valamint a belső ellenőrzést végző szerveket külön kell választani, a laboratóriumok és a nemzeti antidopping csoportok munkáját pedig hatékonyabban kellene kontrollálni.

A WADA vizsgálata során kiderült, hogy Oroszországban széleskörű, szisztematikus doppingolás zajlik. Többek között minták tűntek el, eredményeket hamisítottak meg, és szakembereket, sportvezetőket, orvosokat vesztegettek meg. Emiatt a WADA a moszkvai laboratórium működését, valamint az Orosz Antidopping Csoport, míg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) - a WADA javaslatára - az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát függesztette fel.